Hlavní obsah

Protikorupční policie udělala razii na ministerstvu školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie podle úterních Lidových novin prověřuje podezřelé okolnosti zadání mnohamiliónové zakázky na ministerstvu školství. Minulý týden vtrhli do pražské centrály ministerstva detektivové z protikorupční policie a z úřadu odnesli několik počítačů a veškeré dokumenty z připravované zakázky na podporu výzkumu a vývoje. Ministr Josef Dobeš (VV) neměl o razii ani ponětí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Informují o tom v úterním vydání Lidové noviny. „Prověřujeme přípravu této veřejné zakázky,“ potvrdil deníku Marek Belko, vedoucí jihočeské expozitury protikorupční policie, která má kauzu od počátku na starosti.

Provozování databáze, která kontroluje využívání státních prostředků na vědu a výzkum, tento rok končí. Na její pokračování měl být původně v prosinci vypsán mnohamiliónový tendr. A právě jeho příprava nyní detektivy zajímá, píšou Lidové noviny, podle kterých bližší informace policie nechce sdělovat. „Víc o tom teď říci nemohu,“ cituje list Belka.

Na jihočeské detektivy je spoleh, soudí experti

Experti se podle LN shodují, že důvody šetření mohou být v podstatě dva: buď má policie podezření, že byla zakázka připravována na míru pro předem vybraného zájemce, nebo mělo dojít k jejímu ‚umělému‘ navýšení. „Každopádně to musí být důležité, když to policisté odchytili už v tak rané fázi,“ řekl Stanislav Beránek z nevládní organizace Transparency International. „Nemám obavu, že by se to zametlo pod koberec, jihočeská expozitura patří k nejlepším v rámci protikorupční policie,“ dodal.

Ministerstvo školství o detailech policejního zásahu mlčí, ministr školství Josef Dobeš (VV) tvrdí, že o něm vůbec neví. „Nic jsem o tom neslyšel,“ reagoval pro LN. Jeho podřízený Josef Janda z Odboru mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji, kam projekt spadá, deníku zase řekl, že mu policisté doporučili, aby se o detailech zákroku do skončení prověřování nezmiňoval.

Problémy s personálem

Zda se tendr kvůli zásahu protikorupčních detektivů opozdí, není jasné. „Po dohodě s policií to nebudeme komentovat," sdělila mluvčí úřadu Kateřina Savičová.

S podezřelými zakázkami mělo ministerstvo školství problémy už v minulosti, poznamenává deník. Například minulý rok Dobeš odvolal po tlaku médií z funkce šéfa odboru investic Michala Pilina. Ten musel z ministerstva odejít už za ministrování Ondřeje Lišky (SZ) kvůli údajným manipulacím s výběrovými řízeními na výstavbu budov několika vysokých škol. Dobeš ho však přijal zpět. Když se ovšem informace o jeho návratu objevila v médiích, rozhodl se Dobeš úředníka znovu odvolat, připomíná list.

Reklama

Výběr článků

Načítám