Hlavní obsah

Proti zotročení lze bojovat všemi prostředky, řekl Nečas na Paumerově pohřbu

Právo, Novinky, ČTK, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poděbrady
Aktualizováno

Na poslední rozloučení s Milanem Paumerem zamířily ve středu dopoledne do poděbradského divadla stovky lidí i přední politici. Premiér Petr Nečas (ODS) nad rakví člena odbojové skupiny bratří Mašínů, jejíž činy dodnes rozděluji českou veřejnost, konstatoval, že proti zotročení lze bojovat všemi prostředky.

Článek

Nečas připomněl, že řada historiků označuje skupinu bratrů Mašínů za kontroverzní, jelikož prý neměli právo zabíjet. Podle Nečase je ale takový výklad nesprávný.

Proti zotročení lze bojovat všemi prostředky, opak by zpochybnil všechny odboje
premiér Petr Nečas

„Pro mě je Milan Paumer odvážný a čestný člověk, vzepřel se nesvobodě, což byl jeho hrdinský čin. Mnohdy jsou mu vyčítány oběti, které jeho útěk spolu s bratry Mašíny přinesl. Život v 50. letech byl ale životem v otroctví a nevolnictví, oni se rozhodovali v čase nesvobody. Mohli rezignovat, ale oni se rozhodli čelit se zbraní v ruce,“ uvedl Nečas. "Proti zotročení lze bojovat všemi prostředky, opak by zpochybnil všechny odboje," doplnil premiér.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Poslední rozloučení s Milanem Paumerem v poděbradském divadle

Lidé dopoledne stáli frontu na podpis do kondolenční knihy, hlediště s rakví se zaplnilo věnci. Na nádvoří zámku, v němž se divadlo nachází, stojí americká vojenská technika z druhé světové války, kterou přivezli členové klubů vojenské historie.

Prostory divadla byly pro veřejnost otevřeny od 10:00. Uzavřeny byly o hodinu později, kdy se začal připravovat samotný obřad. Pohřeb začal v poledne.

Vláda přerušila zasedání

Kvůli smutečnímu obřadu vláda dokonce přerušila jednání. Vedle premiéra Petra Nečase jsou na pohřbu i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), ministr vnitra Radek John (VV), či předsedové obou komor parlamentu Miroslava Němcová (ODS) a Přemysl Sobotka (ODS).

Sobotka s kritickým tónem v hlase řekl, že Češi raději uctívají pasivní mučedníky, což označil za pohodlnější, jelikož jejich činy nebudí kontroverzi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John na pohřbu Milana Paumera

Během posledního rozloučení zazněla i osobnější vzpomínka. „Pro nás vždy odvážný voják třetího odboje, žili jsme na různých kontinentech, ale dýchali jsme stejný vzduch, jako když nám bylo dvacet. Budeme si vážit tvého nasazení, jímž si čelil všem překážkám a pomluvám. Ukázal jsi, že za čest a svobodu stojí za to žít a bojovat,“ řekla plačící dcera a neteř Ctirada a Josefa Mašína Sandra Mašínová.

Plakáty v centru hanobily Paumerovu památku

Původně zvažoval přijet se rozloučit se svým přítelem i Josef Mašín, který žije v USA. Nyní by měl být sice v Evropě, ale nakonec se rozhodl nepřijet, jelikož se nechtěl stát terčem urážek.

V telefonickém rozhovoru na ČT ráno před pohřbem ale Josef Mašín také připustil, že mu vadí i to, že strana, proti jejíž diktatuře jeho skupina bojovala, je stále na politickém výsluní. „Komunistická strana existuje a nejen to, ona je i zastoupena v parlamentu,“ řekl Mašín.

Kritika se skutečně v Poděbradech objevila. Během dopoledne se v centru města, kde pohřeb probíhá, objevily hanlivé letáky polemizující nad tím, zda byl Paumer hrdina nebo vrah. Brzy jej technické služby města odstranily, autor dostal pokutu.

Sedm mrtvých na cestě ke svobodě

Skupina bratří Mašínů se v 50. letech postavila komunistickému režimu. Její členové zabili sedm lidí, činnost skupiny je proto dosud hodnocena nejednoznačně.

Členové skupiny překročili hranici s NDR a v řadě incidentů zastřelili několik policistů. V jednom případě byl obětí civilista, který se podle Paumera omylem zastřelil svou vlastní zbraní při potyčce s Josefem Mašínem. V roce 1953 se Mašínům a Paumerovi podařilo probít do západního Německa. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák byli zatčeni a popraveni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vzkaz na jednom ze smutečních věnců

Senát navrhl členy skupiny několikrát na státní vyznamenání, prezident zatím horní komoře nikdy nevyhověl. Zhruba před dvěma lety udělil Mašínům a Paumerovi plaketu předsedy vlády tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS).

Mašínové dostali vyznamenání již po válce od Edvarda Beneše, který jim udělil medaili "Za chrabrost" prokázanou při protinacistickém odboji.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek ocenil "mašínovce" Paumera

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý dopoledne udělil plaketu předsedy vlády Milanu Paumerovi, který byl spolu s bratry Mašíny v 50. letech minulého století...

Zemřel mašínovec Milan Paumer

Milan Paumer, který se s bratry Mašíny v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na západ, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu 79 let. Uvedlo to Rádio...

Výběr článků

Načítám