Hlavní obsah

Proti reformám demonstrovalo v Praze několik stovek lidí

• Aktualizováno

V Praze protestovalo v sobotu odpoledne proti chystaným vládním reformám několik stovek lidí. Demonstranti krátce po patnácté hodině zamířili k úřadu vlády, kde demonstrace později také skončila.

Foto: ho, Právo

Sobotní pražská demonstrace proti chystaným vládním reformám.

Článek

Plánované reformy podle organizátorů demonstrace z iniciativy ProAlt zhorší životní úroveň většiny obyvatel. Akci podpořili sociální demokraté, přišli například bývalý evropský komisař a expremiér Vladimír Špidla nebo nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, vystoupili také odboroví předáci.

Řečníci zdůrazňovali, že vláda je nespravedlivá a asociální. Podle Ondřeje Lánského z pořádají iniciativy ProAlt nemá 118 koaličních poslanců svolení obyvatel reformy provádět. "V ProAltu jsme přesvědčeni, že má cenu se bránit," zdůraznil.

Foto: ho, Právo

Sobotní pražská demonstrace proti chystaným vládním reformám.

Odhady počtu demonstrantů se značně liší, zatímco policie hovoří o zhruba dvou stovkách, organizátoři uvádějí až tisíc lidí. Průvod k úřadu vlády doprovázeli policisté, kteří zastavovali dopravu. Lidé křičeli protivládní hesla jako "hanba vládě", "demisi" nebo "tahle vláda musí pryč".

Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se na základních parametrech důchodové reformy shodla tento týden. Navrhované změny se nelíbí opozici. Prezident Václav Klaus zase poukazuje na to, že se o reformě příliš nediskutovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám