Hlavní obsah

Prostějovský večerník neměl snímek agresivního Roma, tak ho našel mezi čínskými hooligans

Grafik Prostějovského večerníku zřejmě potřeboval působivou ilustrační fotografii, která by dokumentovala údajnou stoupající agresivitu Romů ve městě. Když žádnou nesehnal, stáhl snímek z čínského webu a jedné z postav přidělal obličej „agresivního Roma”. Manipulativní a zcela neetickou úpravu neobhájí ani sdělení, že jde o ilustrační snímek.

Foto: repro Prostějovský večerník

Upravený snímek publikovaný Prostějovským večerníkem

Článek

Článek nazvaný Cikánské útoky se množí, publikovaný 25. srpna, zaujal kvůli netradiční práci s grafickým editorem i expresivními výrazy.

Inkriminovaná fotografie pochází z čínského webu a ukazuje agresivní fotbalové fanoušky. Následně se objevila i na dalších serverech. Iniciativa Hate free culture, která na rasistickou koláž upozornila, zveřejnila na Facebooku srovnání obou snímků s výmluvnými doporučeními pro „kvalitní novinařinu”. „Stáhněte si fotku neurčitého útoku z Asie, dodělejte do ní Photoshopem obličej jakéhokoliv Roma... Pak stačí jen článek zavěsit na web a těšit se z vysoké čtenosti,” zní jedna z rad.

Zda prostějovský večerník snímek použil v souladu s autorskými právy, není jasné. Zcela mimo etická pravidla však je úprava ilustračního snímku do výsledné podoby.

Foto: repro theoffside.com

Původní neupravený snímek

Problém v tom naopak nevidí Josef Popelka z dotčeného listu, podle něhož jsou takovéto úpravy v případě ilustrační fotografie v pořádku, upozornil server Romea.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám