Hlavní obsah

Prostějovský večerník neměl snímek agresivního Roma, tak ho našel mezi čínskými hooligans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grafik Prostějovského večerníku zřejmě potřeboval působivou ilustrační fotografii, která by dokumentovala údajnou stoupající agresivitu Romů ve městě. Když žádnou nesehnal, stáhl snímek z čínského webu a jedné z postav přidělal obličej „agresivního Roma”. Manipulativní a zcela neetickou úpravu neobhájí ani sdělení, že jde o ilustrační snímek.

Foto: repro Prostějovský večerník

Upravený snímek publikovaný Prostějovským večerníkem

Článek

Článek nazvaný Cikánské útoky se množí, publikovaný 25. srpna, zaujal kvůli netradiční práci s grafickým editorem i expresivními výrazy.

Inkriminovaná fotografie pochází z čínského webu a ukazuje agresivní fotbalové fanoušky. Následně se objevila i na dalších serverech. Iniciativa Hate free culture, která na rasistickou koláž upozornila, zveřejnila na Facebooku srovnání obou snímků s výmluvnými doporučeními pro „kvalitní novinařinu”. „Stáhněte si fotku neurčitého útoku z Asie, dodělejte do ní Photoshopem obličej jakéhokoliv Roma... Pak stačí jen článek zavěsit na web a těšit se z vysoké čtenosti,” zní jedna z rad.

Zda prostějovský večerník snímek použil v souladu s autorskými právy, není jasné. Zcela mimo etická pravidla však je úprava ilustračního snímku do výsledné podoby.

Foto: repro theoffside.com

Původní neupravený snímek

Problém v tom naopak nevidí Josef Popelka z dotčeného listu, podle něhož jsou takovéto úpravy v případě ilustrační fotografie v pořádku, upozornil server Romea.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám