Hlavní obsah

Propichování těla nebo věšení za kůži. Extrémní zábavu představuje hororový cirkus

Novinky, Natálie Lošková, kk

Zábavu, ale také adrenalin, vřískot a strach v očích diváků si klade za cíl vyvolat první hororový cirkus v Čechách. Na své páteční premiéře představil netradiční artistickou show, která ukazuje, kam až lze posunout hranice lidského těla. Určena je jen pro dospělé, mezi čísly totiž nechybí kaskadérské kousky, extrémní akrobacie, hadí žena, ale ani člověk pověšený do vzduchu za kůži.

Premiéra prvního českého horor cirkusu v ČecháchVideo: Novinky

 
Článek

„Pojďme si spolu hrát!” zve děsivým hlasem na představení manažer a zároveň hlavní postava příběhu pětadvacetiletý Matěj Břešťák. Ten hraje klauna Pennywise, který doprovází strašidelné představení humornými scénkami i šílenými grimasami.

V Ohana Horor cirkusu nenajdou lidé žádná zvířata, veškerá čísla performují pouze lidé, kteří se však ne vždy lidsky pohybují. Akrobatické kousky, strašidelné lidské schopnosti a roky píle a tréninku představují umělci z Česka, Ukrajiny nebo Mongolska.

Foto: Novinky

Hadí žena se dokáže udržet na tyči pouze za zuby

Inspirací pro celé představení je americký hororový film „To” z roku 2017, jehož hlavní postavou je právě strašidelný klaun Pennywise. „Když jsem ten film viděl, hned jsem věděl, že už nechci být klaunem pro děti, ale že chci dělat tohle,” říká Matěj Břešťák, který si přál být cirkusovým umělcem celý život.

„Během dvou týdnů jsme zkusili udělat první večerní vystoupení, které mělo úspěch. Hned jsme to rozjeli ve velkém a za tři roky vybudovaly tuto show,“ dodává s tím, že hlavním cílem bylo podle něj vybudovat takové představení, které v Česku ještě nikdy k vidění nebylo.

Principál cirkusu Humberto: U nás žádné týrání zvířat neprobíhá. Ani s nimi nekšeftujeme

Styl

Novinkou čerstvě odpremiérovaného večera, který je značně extrémní a není pro slabé povahy, je muž visící ve vzduchu za kůži a jeho dvě asistentky, které si provrtají boky vrtačkou. „Podařilo se nám sehnat trojici umělců, kteří jsou opravdový cirkusový extrém. Považují to za formu obřadu, kdy při zvuku opery a vážné hudby ukážou divákům něco, čeho normální člověk není schopen,” vysvětluje Matěj Břešťák.

Foto: Novinky

V pátky a o víkendech je kvůli extrémnosti cirkus určen pouze divákům od patnácti let

Právě kvůli své extrémnosti je netradiční cirkus určen především dospělým. Denní „odlehčená” verze představení je ve všední dny přístupná od 12 let. V pátek a o víkendu je potom extrémnější verze show přístupná až od 15 let. Rodiče jsou však předem upozorněni, že své děti berou na představení na vlastní riziko.

Show podobného typu je v České republice opravdu jediná, což je potvrzeno i ochranou známkou prvního českého hororového cirkusu. Představení je od 27. 2. k vidění v pražských Řepích i v Horních Počernicích. Umělci se ale chystají představit svůj cirkus i do dalších českých měst.

V ruském cirkusu medvěd při představení napadl krotitele

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám