Hlavní obsah

Projekt kvót je třeba zastavit, ČR by ho měla odmítnout, míní Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod skupiny iráckých křesťanů, kteří se po přesídlení do ČR rozhodli odejít do Německa, ukazuje podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka nesmyslnost kvót. Vláda by je proto měla po vzoru dalších zemí visegrádské skupiny odmítnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Myslím, že to jednoznačně prokazuje nesmyslnost kvót, které byly schváleny v Bruselu, a nyní je třeba, aby je ČR odmítla tak jako Slovensko, Maďarsko a Polsko. To je poučení z tohoto vývoje,” tlumočil v úterý Ovčáček názor prezidenta v reakci na odchod iráckých uprchlíků, kteří následně požádali v Německu o azyl. [celá zpráva]

Zeman podle Ovčáčka podporuje v pozastavení programu přesidlování iráckých křesťanů a je pro to, aby byl „zastaven program kvót jako takový”. Podpořil ministra vnitra Milana Chovance, že program pozastavil.

Mluvčí shrnul i nedávnou návštěvu čínského prezidenta v ČR a připomněl, že příští týden přijede u příležitosti konce svého mandátu na státní návštěvu rakouský prezident Heinz Fischer s chotí.

Státník dorazí vlakem na pražské Hlavní nádraží a následně odjede do Stochova historickým salónním vozem prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Foto: Novinky

Salon, který dělí vůz na dámskou a pánskou část.

Ovčáček připomněl, že uvítání, které proběhne na stochovském nádraží, bude mít symbolický přesah, neboť tamtéž v roce 1921 přivítal T. G. Masaryk rakouského prezidenta Michaela Hainische.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Výběr článků

Načítám