Hlavní obsah

Prodělali covid bez příznaků, zůstaly jim protilátky. Mají smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z důkazů o prodělané nemoci covid-19 jsou takzvané IgG protilátky, které se objevují v krvi zhruba týden po infekci a zhruba po třech měsících se většinou vytratí. Vyšetření na tento typ protilátek se dělá běžně v odběrových laboratořích, stojí zhruba 500 korun. Pomocí tohoto testu mohou lidé například zjistit, že onemocnění prodělali bez jakýchkoliv příznaků.

Foto: Profimedia.cz

Testovací sada na zjišťování protilátek proti onemocnění covid-19

Článek

V některých zemích, například v Rakousku, pozitivní test na protilátky platí jako potvrzení bezinfekčnosti. V ČR musí mít člověk negativní test, očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci po dobu šesti měsíců. Lidé, kteří nemoc prodělali bez jakýchkoliv příznaků a zjistili to zpětně, tak mají smůlu.

„Mně osobně naměřili v laboratoři takové protilátky, že bych se prý nemusel jít minimálně půl roku očkovat, naopak mi to nedoporučují,“ napsal Novinkám jeden ze čtenářů.

„V Rakousku funguje, že pokud máte test pozitivní na protilátky proti Covid19 nemusíte se 3 měsíce nijak testovat a fungujete bez jakýchkoliv omezení. V Česku se na nás úplně zapomnělo, a to se tu odhaduje minimálně přes milion lidi, kteří nevědomky covid-19 prodělali,“ dodal.

Je těžké nastavovat bezpečnou hladinu protilátek, když nevíme, jaká má být
ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Podle staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je hladina protilátek jeden z aspektů, o kterém se diskutuje. „Je to otázka, která se vede i mezi odbornou veřejností. Zatím není shoda, jaká je průkazná hladina protilátek, které v čase klesají. Je těžké nastavovat bezpečnou hladinu protilátek, když nevíme, jaká má být,“ odpověděl Vojtěch na dotaz Práva.

Téma zajímá poslance

Na toto téma opakovaně vznášeli dotazy při jednání Sněmovny i poslanci.

„Vyšetřování protilátek jsme opakovaně žádali po ministerstvu zdravotnictví, aby přichystalo metodiku, jakým způsobem vlastně do boje s covid-19 vyšetřování protilátek zahrnout. My jsme přesvědčeni o tom, a máme to prodiskutováno s imunology, že vyšetřování protilátek má velký význam právě s narůstajícím počtem lidí, kteří prodělali covid-19, i s narůstajícím počtem očkovaných,“ řekl například na plénu poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský.

„Vyšetřování protilátek nám může dát velmi důležitou informaci o tom, jakou imunitu naše populace vůči covid-19 má. A může to zjednodušit právě i přístup k očkování u těch, kteří si nejsou jisti, jestli už jsou v tom vhodném časovém oknu,“ dodal Kaňkovský.

Vakcíny proti koronaviru chrání i novorozence, ukazují studie

Koronavirus

Ptala se i poslankyně Karla Maříková za SPD. „Je tady mnoho lidí, kteří prodělali koronavirus bezpříznakově, přesto si nechali jako samoplátci udělat test na protilátky, zjistili, že nemoc prodělali, mají třeba i vysokou hladinu těch protilátek, tak co bude s nimi? Bude se brát v potaz i tento doklad o tom, že koronavirus prodělali, ač nejsou v té evidenci, protože nebyli evidovaní, že jsou nemocní?“ ptala se.

Test v Rakousku platí tři měsíce

Rakousko zavedlo od 19. května pravidlo, že kdo chce jít do restaurace, může předložit kromě negativního testu, očkování a potvrzení o prodělání nemoci právě také pozitivní výsledek protilátkového testu. Ten platí po dobu tří měsíců a počítá se ode dne, kdy byl proveden.

Laboratoře se dohodly na tom, že nejnižší úroveň, která bude uznána, je 15 BAU (binding antibody unit, hladina protilátek) na jeden mililitr.

K očkování se mohou hlásit už i lidé od 30 let

Koronavirus

Test mohou provádět pouze odborné laboratoře a zájemce si ho musí hradit sám. Platby za něj se pohybují v rozmezí 40 až 70 eur (1000 až 1800 Kč). Například ve spolkové zemi Korutany je o něj velký zájem a čekací lhůty na výsledky se momentálně pohybují kolem tří týdnů, píše server orf.at.

Gerd Kurath, který má v Korutanech na starosti covidovou agendu, tvrdí, že se bude postupně zájem o tento test snižovat s tím, jak bude postupovat očkování. Do léta chtějí mít naočkovanou většinu obyvatelstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám