Hlavní obsah

Proč zakázku získal zbrojař, který ANO daroval 200 tisíc? ČSSD chce vysvětlení Stropnického

Novinky, bja
Aktualizováno

ČSSD bude chtít po ministru obrany Martinovi Stropnickém (ANO) vysvětlení, proč majitel společnosti Argun Stanislav Petr, který daroval hnutí ANO 200 tisíc korun, získal od ministerstva obrany zakázku za čtvrt miliardy. Stropnický následně sdělil, že firmu vybrala nezávislá komise. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že dar společnosti Argun vrátí, a vyzval kolegy, aby příště lépe prověřovali své dárce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na jednání Sněmovny

Článek

Na Stropnického reagoval na Twitteru i místopředseda ČSSD a předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Zbrojař poslal ANO dar. Pár měsíců poté udělal s armádou obchod za čtvrt miliardy

Následně mu šéf resortu obrany Stropnický vzkázal, že poslancům vše rád vysvětlí.

Babiš: Dárce budeme lépe prověřovat

Po bouřlivých reakcích kolegů z koalice i z opozice napsal Babiš na Twitter, že hnutí ANO dar vrátí. Následně Novinkám sdělil, že již nařídil kolegům, aby firmě dar okamžitě vrátili a pro příště pořádně prověřovali, jaký dar jim kdo nabízí.

„Je to sice zanedbatelná částka, ale principiálně si nemůžeme jako hnutí dovolit přijímat dary od firem, které soutěží veřejné zakázky a poskytují služby státu,” vysvětlil Babiš Novinkám.

Stropnický přitom Právu sdělil, že představa, že by mohl ovlivnit zakázku, je scestná. „Tato informace je pro mě nová. Nemohu ovlivnit, kdo a kdy se rozhodne poskytnout hnutí sponzorský dar. Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je scestná. Rozhodovala nezávislá komise a vítězná společnost podala nejlepší nabídku,“ řekl ministr Právu.

Ministerstvo obrany ze čtyř nabídek vybralo jako dodavatele balistických vest právě společnost Argun Stanislava Petra. Ten pár měsíců předtím poslal hnutí ANO jako dar 200 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám