Hlavní obsah

Proč vyletěl francouzský autobus z dálnice, bude jasné nejdříve v červenci

Právo, Patrik Biskup

Nejméně tři měsíce budou potřebovat odborníci k vypracování posudků pro objasnění příčin nehody autobusu s francouzskými studenty, který v pondělí ráno vyletěl z dálnice u sjezdu na Rokycany. Při havárii jedna dívka zemřela a 23 cestujících lékaři hospitalizovali v nemocnici.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hasiči vyprošťují zraněného řidiče

Článek

„Zpracování posudků už vyšetřovatelé zadali. Znalci by se měli zabývat i technickým stavem autobusu,“ sdělila policejní mluvčí Martina Korandová. Potvrdila zároveň, že zdravotní stav řidiče autobusu zatím nedovolil jeho výslech.

„Tady těžko někdo udělá posudek pod tři měsíce. Technický znalec by měl především potvrdit nebo vyvrátit, zda nehodu způsobila závada na autobusu, či šlo spíše o řidičovu chybu,“ řekl Právu Stanislav Kopáček z plzeňského znaleckého ústavu ABS, který se specializuje na silniční nehody.

BEZ KOMENTÁŘE: U Rokycan havaroval autobus s dětmiVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle něho musí znalec vycházet z objektivně zjištěných skutečností přímo na místě nehody.  „To znamená třeba stopy, poškození vozidla, deformace terénu nebo popřípadě i charakter zranění cestujících. Z toho by se měla vyšetřit nárazová rychlost,“ uvedl dále Kopáček. Pak by mělo přijít na řadu zkoumání technického stavu autobusu. „Mohlo se například stát, že za jízdy vypadl čep kola nebo selhalo řízení či brzdy,“ dodal Kopáček.

Pokud znalec nezjistí technickou závadu, pak už je to na orgánech činných v trestním řízení, jak dál budou postupovat a zda vinu za nehodu hodí na triko šoférovi. Jestliže policisté dospějí k závěru, že je řidič trestně odpovědný, mohou požádat francouzské kolegy o převzetí trestního řízení. Důkazy opatřené na území České republiky by pro francouzskou stranu byly použitelné, to vyplývá z mezinárodní úmluvy.

Informování o smrti spolužačky bylo emotivní

V autobuse cestovalo 41 lidí, z toho 36 studentů. Po ošetření jich většina skončila v krizovém centru v jedné z plzeňských škol, kde se o ně postarali učitelé a dobrovolníci z červeného kříže. Právě tam se studenti dozvěděli zprávu, že jedna ze spolužaček nehodu nepřežila, což nesli velmi těžce.

Foto: Petr Eret, ČTK

Jeden ze tří vrtulníků na místě nehody

„Situace byla velmi napjatá, bylo to složité pro psychology i tlumočníky,“ uvedl k tomu vedoucí krizového řízení plzeňského magistrátu Petr Liška. Upozornil ale na to, že předávání informací studentům bylo v režii francouzské strany. „Já to nechci hodnotit,“ řekl k tomu.

Většina studentů zamíří domů do středy

Už v pondělí večer odcestovalo zpět domů leteckým speciálem už 17 lidí, kteří na tom byli zdravotně nejlépe. Do středy opustí Česko většina z 23 pacientů, kteří zatím stále leží v nemocnici. „Šest z nich má těžká a středně těžká zranění. Dva z nich jsou po operaci v umělém spánku,“ řekla náměstkyně ředitelky plzeňské fakultní nemocnice pro ošetřovatelskou péči Andrea Mašínová.

Náklady na zásah lékařů záchranné služby a následnou zdravotní péči v nemocnici se podle odhadu vyšplhají na přibližně milión korun. „Účty se uzavírají až po ukončení hospitalizace ale už teď je jasné, že půjde o řádově statisíce korun,“ řekla Právu šéfka špitálu Jaroslava Kunová. Studenti měli sjednané hromadné cestovní pojištění u mezinárodní pojišťovny Axa Assistance.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám