Hlavní obsah

Proč je Praha skutečně best in covid? Reaguje rychleji, říká Prymula

Novinky, jam, jas

Praha se při nynější epidemii koronaviru vymyká zbytku republiky. Jak ukazují data protiepidemického systému (PES), hlavní město se po většinu doby nachází hodnotou svého indexu výrazně pod celorepublikovým průměrem. Proč tomu tak je, nastínil pro Novinky epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Článek

Podle něj jde o kombinaci několika faktorů. Zásadní je přitom rychlost přijímání opatření.

„Je to možná zvláštní, ale Praha opravdu reaguje na jednotlivá opatření rychleji než zbytek republiky,” konstatoval Prymula a připomněl, že lidé v Praze v okamžiku, kdy došlo ke zvýšení rizika nákazy, omezili mobilitu.

Prymula: Covid už mohly mít minimálně tři miliony Čechů

Domácí

„Občané skutečně zůstávali více doma, což je největší rozdíl oproti zbytku republiky, a je to vidět opakovaně. Pokud se tedy Praha někdy dostala na poměrně prudký nárůst, tak vzápětí se to podařilo rychle oploštit a vrátila se zpátky na místo, kdy byla nejméně rizikovým místem v republice,” popsal epidemiolog.

Prymula zároveň přiznává, že zodpovědné chování je vizitkou občanů, ale souvisí i s tím, že pracovní trh v metropoli umožňuje mnoha lidem pracovat na home officu, což v rámci výrobní sféry není možné.

Plošné nošení roušek může skončit o prázdninách, míní Prymula

Domácí

„A i toto hraje zcela zásadní roli ohledně šíření nákazy v populaci,” uzavřel epidemiolog.

Index rizika zůstává v ČR na úrovni 70 bodů, zatímco v Praze se drží na 56 bodech, které odpovídají třetímu stupni rizika. Na tuto metu by v pondělí dosáhl i Zlínský kraj s indexem 60.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám