Hlavní obsah

Problém spalniček je mnohem vážnější, než se zdá

Právo, Tomáš Reiner, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českem se stále víc šíří spalničky – jedno z nejzávažnějších virových onemocnění. Hygienici naposledy minulý týden oznámili, že se letos nakazilo už sedm desítek lidí. Podle informací Práva je ale problém vážnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jen já ve svém okolí vím o pěti lidech, kteří se nakazili za posledních čtrnáct dnů,“ řekl Právu lékařský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Zatímco za loňský rok Státní zdravotní ústav oficiálně registroval 146 ohlášených případů spalniček, za letošek už jich odborníci evidují 70. Jak se však Právo dozvědělo, nakažených může být výrazně víc.

I důvodů může být víc. Dospělí lidé jednak nemoc podceňují, neboť žijí v domnění, že se týká dětí, a také proto, že počáteční příznaky jsou podobné jako u nachlazení.

Až 10 dní do prvních příznaků

Inkubační doba od nakažení do prvních příznaků je deset dní, během nichž člověk přijde do styku se spoustou dalších lidí – doma, na pracovišti, na ulici, v obchodě. A jisti si nemohou být ani ti, kteří byli v minulosti očkováni. Jednak mohli dostat jen jednu dávku vakcíny a jednak hladina protilátek po letech od očkování klesá.

Ani přístup úřadů nemusí být vzorový. Právo se dozvědělo například o případu muže, jenž měl nařízený dozor kvůli podezření na spalničky. Přesto si ho hygienická stanice předvolala, aby si osobně převzal příslušné vyrozumění, přičemž nikdo neřešil, zda se na cestu nevydá třeba MHD.

Za stoupajícím počtem nakažených v Česku je zavlečení onemocnění z Ukrajiny a odpor některých rodičů vůči očkování.

Import z Ukrajiny se na zvýšené nemocnosti výrazně podílí.
Eva Gottvaldová, hlavní hygienička

„Import z Ukrajiny se na zvýšené nemocnosti výrazně podílí. Zatím odtud pochází 21 případů,“ řekla minulý týden hlavní hygienička Eva Gottvaldová s tím, že ze 70 nových pacientů jich 39 nebylo vůbec naočkovaných, ostatní dostali jen jednu dávku vakcíny.

Nejvíce onemocnění se od Nového roku vyskytlo v Praze (48 případů) a dále ve Středočeském a Libereckém kraji (10 a 5 případů). Nejvyšší nemocnost je u dětí od jednoho do čtyř let věku.

Klesá procento očkovaných 

Proočkovanost proti spalničkám přitom v posledních letech klesá. Pro dosažení kolektivní imunity je ideální minimálně 95procentní proočkovanost dvěma dávkami vakcíny. „Nyní je proočkovanost české populace kolem 90 procent, což není dostatečné a může to být jeden z důvodů současného zvýšeného výskytu spalniček,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Někteří rodiče nedávají své potomky očkovat, ačkoli to je v Česku povinné, a těm, kteří odmítnou, hrozí pokuta až 10 tisíc korun. „Mezi lidmi se o očkování šíří celá řada mýtů, které se snažíme vyvracet, jako například souvislost očkování proti spalničkám s autismem. Významné vědecké studie ale jasně prokázaly, že tato souvislost neexistuje,“ upozornil Prymula.

Spalničky

Spalničky patří mezi nejzávažnější virová onemocnění především dětského věku. Není na ně lék. Nákaza se šíří vzduchem a nevyhýbá se ani dospělým.

Jejím zdrojem je nakažený člověk v počátečním stadiu nemoci, kdy ještě nedošlo k výsevu typické spalničkové vyrážky.

Klasický průběh spalniček připomíná v začátku nachlazení. Člověk má rýmu, kašel, zanícené oční spojivky a trpí světloplachostí. V ústech se objeví šedobělavé skvrny se zarudlými okraji a posléze se od uší a krku po dolní končetiny začne šířit červená vyrážka. Mohou nastat i další, vážné komplice, např. zápal plic či encefalitida.

V ČR bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkami zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny.

Po překonání spalniček je člověk vůči této nákaze celoživotně chráněn.

Podle Gottvaldové se dá očekávat, že počty nemocných dál porostou, podobně jako v dalších evropských zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám