Hlavní obsah

Pro Štěcha po servilním prohlášení k Číně ruku nezvedneme, oznámili Starostové s lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátorský klub hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve čtvrtek oznámil, že jeho členové nebudou hlasovat při volbě šéfa horní komory parlamentu pro Milana Štěcha (ČSSD). Důvodem je Štěchův podpis pod prohlášením k Číně, které STAN hodnotí jako servilní. Na stejném kroku se dohodli i se zákonodárci KDU-ČSL. Obě strany přitom původně daly najevo, že Štěcha podpoří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Štěch po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Článek

„Přestože ctíme právo nejpočetnějšího senátorského klubu ČSSD navrhnout předsedu Senátu, v případě, že sociální demokraté navrhnou Milana Štěcha, senátoři klubu Starostové a nezávislí pro něj nemohou a nebudou hlasovat,” stojí v prohlášení senátorů STAN.

„Důvodem je jeho vstřícné až servilní prohlášení vůči Číně kvůli přijetí tibetského dalajlámy, které jako jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů podpořil,” konstatují senátoři.

„Senátoři STAN a KDU-ČSL se dohodli, že Štěcha nepodpoří. Vadí jim, že se nedistancoval od prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o Číně,” potvrdil Novinkám mluvčí Starostů Karel Kreml.

Původně chtěli Štěcha podržet

K sesazení Štěcha z jeho postu na ustavující schůzi 16. listopadu vyzvala jako první TOP 09 v případě, že dosavadní šéf Senátu nevezme svůj podpis zpět.

Senátoři STAN i KDU-ČSL se proti návrhu TOP 09 nejprve poměrně ostře vymezili, o to překvapivější je nynější změna jejich názoru. Šéf klubu STAN Jan Horník původně vzkázal, že TOP 09 se snaží svézt na nějaké vlně, zatímco Starostové považují Štěcha za nejlepšího kandidáta. Šéf klubu KDU-ČSL Petr Šilar zase prohlásil, že lidovci v Senátu nepotřebují „rady pana Kalouska”. [celá zpráva]

V klubu KDU-ČSL je 16 senátorů a klub STAN má 11 členů. Štěch zatím může počítat jen s podporou 25 senátorů z klubu ČSSD. Bude tedy záležet na senátorech z ODS a nezařazených zákonodárcích.

Reklama

Související témata:

Související články

STAN a lidovci podrželi Štěcha

Pokud předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) nevezme zpět svůj podpis pod prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů k Číně, měli by ho senátoři z jeho postu na...

Výběr článků

Načítám