Hlavní obsah

Pro omluvu veřejnosti jsou další politici KSČM

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Omluvit se veřejnosti za skutky, které na českém národu spáchala předlistopadová komunistická strana, a více se distancovat od KSČ, chce již více politiků KSČM. Po místopředsedovi KSČM Jiřím Dolejšovi, který se k omluvě přihlásil v sobotním rozhovoru Práva, je to také další místopředseda strany Vojtěch Filip.

Článek

"Uvažovali jsem o tom ve výkonném výboru a dali jsme tu omluvu zatím na internetové stránky," řekl v neděli Filip.

Dolejš v Právu uvedl: "Měli bychom se jasně přihlásit k omluvě, kterou jsme vyslovili už před patnácti lety - zopakovat ji možná ještě zřetelněji teď, kdy už nás nikdo nemůže podezírat, že to děláme jen proto, že jsme slabí a vystrašení." Podle něj by to vedlo k prolomení bariér, které brání spolupráci mezi nimi a ČSSD.

Podle Filipa je ale nutné najít správnou příležitost, kdy by omluva mohla zaznít. Za ideální okamžik považuje sjezd či nějaké důležité jednání ústředního výboru KSČM. Nicméně dodal, že k omluvě komunistů již z konce roku 1989 se připojují na každém sjezdu. "Kdo to nechce slyšet, tak to neslyší," poznamenal.

S tím souhlasí i europoslanec za KSČM Jiří Maštálka, protože podle něj se nelze omlouvat do nekonečna. "To by bylo jako s omluvou katolíků za upalování čarodějnic," uvedl Maštálka, který v neděli v televizi Nova v souvislosti s 50. lety odsoudil justiční vraždy a justiční omyly. "Osobně jsem ochoten se omluvit, ačkoli jsem za to nenesl osobní odpovědnost," řekl Maštálka Právu.

Změna kursu

Omluvu by přivítal i další europoslanec Miloslav Ransdorf, ale ta by byla podle něj účinná, jen v případě změny vedení a kursu, který představuje předseda Miroslav Grebeníček.

"Udělat tlustou čáru a zorganizovat kampaň, kde by se řeklo, že komunistická strana je jiná, změnila se a má kritickou distanci vůči minulosti, by bylo možné. Ale věrohodné by to bylo jenom tehdy, jestliže by v KSČM zavládl nový kurs," řekl Ransdorf. Dodal, že jednorázové gesto, které navrhl Dolejš, by bylo pouze plácnutím do vody.

Grebeníček s místopředsedou Václavem Exnerem je nyní v Asii, na cestě po Číně, Vietnamu a Severní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám