Hlavní obsah

Pro ODS je Gross nepřijatelný, chce úřednickou vládu

Právo, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS nabízí jako jednu z možností jak řešit koaliční roztržku úřednickou vládu do předčasných voleb. I v jejím čele by měl být nestranický odborník, protože premiér a úřadující předseda soc. dem. Stanislav Gross je pro ODS nepřijatelný.

Foto: archiv Valachy tour
Článek

"Variant je řada včetně odbornické vlády," řekl ve čtvrtek Právu místopředseda ODS Ivan Langer. Padne-li premiér, a s ním i kabinet, nového předsedu vlády podle ústavy vybírá prezident a má přitom volnou ruku. Klaus nedávno uvedl, že jej odklad řešení zklamal a dal najevo, že stále preferuje předčasné volby.

Občanští demokraté podle Langra nyní nevedou konzultace s jinými stranami ani s hlavou státu. Langer zopakoval názor ODS, že kdo podporuje Grosse, je stejný jako on, takže se občanští demokraté odmítají podílet na podpoře jeho vlády, byť by byla do předčasných voleb.

Podle místopředsedy vlády a ČSSD Zdeňka Škromacha i předsedy poslaneckého klubu soc. dem. Michala Krause se ODS zabývá věcmi, které nejsou aktuální. "Chtějí odstranit úspěšnou vládu, a pak se zmocnit kořisti," řekl Právu Kraus. "S ODS se v tuto chvíli o ničem nejedná, nevím, z čeho usoudili, že mají zaujímat takový postoj," reagoval pro Právo Škromach. "Víme, s čím máme počítat," dodal.

ČSSD: vláda musí vydržet

Oba soc. dem. považují úvahy o úřednické vládě za předčasné. Podle Krause je pravděpodobné, že by se koalice nemusela rozložit zevnitř. "Lidovci řekli, že nebudou hlasovat pro nedůvěru vládě, v níž jsou její členové. Zároveň oznámili, že z vlády sami neodejdou. Pokud jsou oba výroky pravdivé, vláda musí vydržet," podotkl Kraus. Dodal, že jinak si KDU-ČSL vzhledem k jejímu podílu na předchozích krizích vlády utvrdí pozici nespolehlivého partnera.

Grossovu úvahu - vytvořit případně menšinovou vládu, která by svou důvěru svázala s ratifikací euroústavy či se zákonem zkracujícím volebním období - Kraus i Škromach považují jen za jednu z mnoha. "Počty ve Sněmovně jsou jasné, ČSSD dává většinu se všemi - jak s ODS, tak s KSČM nebo s KDU-ČSL a US-DEU," připomněl Škromach. V případě koaličního krachu podle něj existuje i ústavní varianta kabinetu, který by jmenoval prezident a který by nezískal důvěru poslanců. "Taková vláda by řídila zemi do jmenování vlády nové či do předčasných voleb. Shoda na nich a jejich příprava není věcí nějakého krátkého času," konstatoval vicepremiér.

Předseda US-DEU, vicepremiér Pavel Němec, doufá, že lidovci po sjezdu soc. dem. nebudou hledat záminky k rozbití koalice. Pro předčasné volby by podle svých slov v Českém rozhlase unie byla pouze za předpokladu, že by se tím zabránilo vlivu komunistů na exekutivu.

Za vládní krizi podle Němce mohly nejdříve Grossovy problémy, ale poté KDU-ČSL. "Spustila proces, který sama buď nechtěla, a pokud chtěla, tak potom nelze než podezírat KDU-ČSL, že jejím cílem bylo rozbít současnou vládní koalici. A pak si myslím, že by bylo čestné říct narovinu - my jako KDU-ČSL z vlády odcházíme," řekl Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám