Hlavní obsah

Pro Mynáře bude na Hradě vždy důstojné místo, tvrdí Zeman

Aktualizováno

Vratislav Mynář by v určité funkci na Pražském hradě mohl podle prezidenta Miloše Zemana zůstat i bez bezpečnostní prověrky. Vždy pro něj na Hradě bude důstojné místo, řekl Zeman na adresu hradního kancléře v rozhovoru Parlamentním listům. Podle deníku Právo Mynář prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň přísně tajné nedostal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vratislav Mynář

Článek

Zeman ve čtvrtek novinářům řekl, že pokud NBÚ neudělil Mynářovi bezpečnostní prověrku, očekává, že se kancléř proti rozhodnutí odvolá. Když odvolání nedopadne dobře, bude muset kancléř ve funkci skončit. Konec Mynářova působení na Hradě by to ale znamenat nemuselo. [celá zpráva]

"Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo," odpověděl Zeman v rozhovoru na dotaz, zda by Mynářovi případně nabídl jinou pozici.

Mynář už rozhodnutí o výsledku prověrky obdržel, média o něm ale zatím neinformoval. Hradní kancléř o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedla dříve média.

Důvody údajného negativního rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé.

Reklama

Související články

Kancléř Mynář prověrku nezískal

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář nezískal podle zjištění Práva bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“ (PT), kterou mu Národní...

Pád Zemanovy šedé eminence

Zprvu nenápadný komunální politik z Osvětiman na Zlínsku se stal jedním z nejbližších mužů prezidenta Miloše Zemana.

Výběr článků

Načítám