Hlavní obsah

Zeman Mynářovu prověrku nekomentoval, ministry rozhodnutí NBÚ nepřekvapilo

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, zpe, plk

Prezident Miloš Zeman ve středu odmítl komentovat informaci Práva, že hradní kancléř Vratislav Mynář nezískal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“. Většinu politiků rozhodnutí NBÚ nepřekvapilo. Očekávají, že se prezident zachová podle svého dřívějšího prohlášení a kancléře bez prověrky v úřadu nenechá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já nekomentuji komentáře Práva. Počkám na rozhodnutí NBÚ,“ prohlásil Zeman v Českém Těšíně, kde pokračuje v návštěvě Moravskoslezského kraje.

K informacím se již dříve odmítl vyjádřit i mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček s tím, že nemá o věci žádné informace.

Rozhodnutí NBÚ nepřekvapilo ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) ani šéfa lidovců Pavla Bělobrádka.

„To snad každý očekával. Navíc to není pravomocné,“ komentoval rozhodnutí NBÚ Dienstbier.

Ještě lapidárněji se vyjádřil Bělobrádek: „Není to pro nikoho překvapení.“

V podobném duchu se vyslovil i lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. „To asi není překvapením. Bylo by ale dobré vědět, na základě jakých skutečností prověrkou neprošel,“ dodal.

Bezpečnostní výbor Sněmovny

Poslankyně TOP 09 Věra Kovářová chce, aby o věci debatoval sněmovní bezpečnostní výbor.

„Odpovědnou funkci vedoucího Kanceláře prezidenta republiky už více než dva a půl roku vykonává člověk, který nesplňuje elementární zákonné bezpečnostní předpoklady,” uvedla Kovářová v prohlášení pro média.

Podobné situace by podle ní do budoucna měl vyloučit zákon. Chce proto, aby se kancléřovou prověrkou zabýval sněmovní výbor pro bezpečnost. „Diskuse by přitom měla vyústit v doporučení, jak podobným situacím v budoucnu zabránit,” dodala Kovářová.

Předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) v jednání ale nevidí smysl. S Kovářovou se nicméně shodli v tom, že Mynář by ve funkci zůstat neměl.

„Pan kancléř se dostal do stejné situace jako již mnoho jiných pracovníků různých úřadů, prostě nesplnil kvalifikační předpoklad,” konstatoval Váňa. Vidí dvě možnosti, jak by se situace mohla řešit. „Jsou z toho dvě cesty - buď se mu změní pracovní náplň, tak aby se neseznamoval s utajenými informacemi, nebo tu funkci nemůže vykonávat,” řekl Váňa.

Kalousek: Měl by odejít

Splnění prezidentova slibu požadují i další čeští politici. „Prezident republiky jasně řekl, že pokud kancléř nezíská prověrku, musí odejít. Tak předpokládám, že slova pana prezidenta platí,” uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředseda opoziční ODS Martin Kupka tvrdí, že Mynářovo setrvání ve funkci kancléře může být bezpečnostním rizikem.

„Pokud pan kancléř prověrku nedostal, je to potvrzení, že může jeho angažmá na Hradě, navíc po boku dalších šedých eminencí, znamenat reálné bezpečnostní riziko pro naši zemi,” uvedl.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Dodal, že si nedovede představit, že by Zeman u sebe takového kancléře nechal. „To by bylo daleko vážnější zneuctění hradního majestátu než nedávný incident s trenkami,” komentoval Kupka. Narážel tak na čin skupiny Ztohoven, kdy místo standarty prezidenta vyvěsili na Hradě obří červené trenky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kancléř Mynář prověrku nezískal

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář nezískal podle zjištění Práva bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“ (PT), kterou mu Národní...

Pád Zemanovy šedé eminence

Zprvu nenápadný komunální politik z Osvětiman na Zlínsku se stal jedním z nejbližších mužů prezidenta Miloše Zemana.

Výběr článků

Načítám