Hlavní obsah

Přístup Ukrajinců na pracovní trh i příspěvek domácnostem za jejich ubytování, schválil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní komora ve čtvrtek schválila návrh zákona, který mimo jiné zajistí snazší zaměstnávání ukrajinských uprchlíků. Na základě tisku bude uprchlíkům poskytnuta také humanitární dávka ve výši 5000 korun a přístup k sociálním službám. Zavést by se měl i peněžitý příspěvek domácnostem na jejich ubytování. Zákon ještě ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Zdeněk Nekula

Článek

„Cizincům s dočasnou ochranou se přiznávají stejná práva a povinnosti, jakými disponují cizinci s povoleným trvalým pobytem,“ řekl na plénu ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který zde zastoupil stranického šéfa a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.

„Tito lidé tak budou moci využít širšího portfolia služeb zaměstnanosti za účelem svého uplatnění na trhu práce. Budou se tedy moci stát zájemci o zaměstnání,“ vysvětlil Nekula.

Za nelegální zaměstnávání Ukrajinců budou tvrdé sankce, varoval Jurečka

Domácí

Jurečka již dříve upozornil, že se již objevily první pokusy o tzv. zastřené agenturní zaměstnávání Ukrajinců. Zdůraznil proto, že ukrajinští uprchlíci se zájmem o práci nebudou potřebovat zprostředkovatele, neboť poté, co obdrží příslušné vízum, budou moci pracovat bez pracovního povolení.

PŘEHLEDNĚ: Co schválila Sněmovna na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

Podle návrhu totiž ukrajinští uprchlíci, kteří získali vízum za účelem strpění, budou moci v Česku pracovat bez pracovního povolení. Zaměstnání budou moci získat volně bez překážek. Zákon nabyde účinnosti od 31. března, prezident jej podepsal jen pár hodin po schválení Senátem.

Děti uprchlíků budou moci podle návrhu dále navštěvovat dětské skupiny, na místa bude přispíval stát.

Běženci s postižením či ve vyšším věku by pak podle předlohy mohli zdarma využívat sociální služby.

Předloha zavádí také pětitisícovou humanitární dávku, kterou by uprchlíci z Ukrajiny dostali automaticky. O další peněžitou pomoc 5000 korun měsíčně by už museli žádat, stát by ji vyplácel celkem až šest měsíců.

Příspěvek lidem za ubytování Ukrajinců by mohl být 3000 Kč na osobu

Domácí

Dále bude poskytnuta krajům podpora za Ukrajince ubytované v soukromých hotelech a penzionech. Za dospělého by měl příspěvek činit 200 korun za osobu a noc na dočasné nouzové přístřeší, kterým jsou například tělocvičny a podobná zařízení. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun.

Současně by domácnosti, které ubytují uprchlíky, mohly dostávat od úřadu práce příspěvek. Vláda již ve středu diskutovala o tom, že lidé, kteří u sebe doma či ve svých bytech ubytují uprchlíky, by mohli dostávat na ubytovanou osobu solidární příspěvek 3000 korun měsíčně, nejvíce ale 9000 korun měsíčně na domácnost. To však znovu nyní musí kabinet schválit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám