Hlavní obsah

Příští týden vyvrátím lži, oznámil Mynář

Aktualizováno

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář v pátek večer uvedl, že se začátkem příštího týdne vyjádří k situaci, která nyní panuje ohledně hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Okolí hlavy státu čelí kritice, že nedostatečně informuje o Zemanově stavu a schopnosti zastávat úřad. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila kancelář dokonce činí kroky, s nimiž by Zeman ne vždy souhlasil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Článek

„Po dohodě s rodinou pana prezidenta se chystám na počátku příštího týdne veřejně vystoupit a vyvrátit lži, které se šíří,“ uvedl Mynář.

Nereagoval na dotaz, zda prezidentská kancelář odpoví na pondělní dotaz předsedy Senátu Vystrčila, jaká je prognóza Zemanova zdravotního stavu a zda je schopen výkonu funkce.

Hrad už několikrát avizoval, že se vyjádří k prezidentově zdravotnímu stavu, zatím se však veřejnost ani politici nic bližšího nedozvěděli. Nejdříve hradní mluvčí Jiří Ovčáček informoval, že hlava státu pojedla meruňkovou buchtu a objednala si vinnou klobásu.

Očekávaný čtvrteční tiskový brífink pak přinesl vystoupení Zemanovy manželky Ivany, která sdělila, že prezident je nemocný a nějaký čas se bude léčit.

Co je s prezidentem Zemanem? Dusno už je i mezi Hradem a nemocnicí

Domácí

Ovčáček tweetuje, ale informaci nedává žádnou

V pátek pak Ovčáček přispěl na Twitter se zprávou, že si prezident do nemocnice vyžádal knihu o Winstonu Churchillovi.

Publikoval i sérii dalších tweetů, v nichž ventiluje své emoce a jejichž informační hodnota je nulová.

Vystrčil si myslí, že Zeman s ohledem na vyjádření představitelů prezidentské kanceláře, která nepůsobí důvěryhodně, "není v dobrých rukou". "Nejsem si jistý, že všechny kroky, které jsou činěny Kanceláří prezidenta republiky, jsou s panem prezidentem konzultovány a že s nimi se všemi souhlasil," prohlásil Vystrčil. Některé věci by Zeman podle Vystrčilova přesvědčení neschválil.

Šéf Senátu se ostře obul do Mynáře: Prezident není v dobrých rukou

Domácí

Vzhledem k tomu, že Senát dosud neobdržel odpověď KPR, obrátil se Vystrčil přímo na vedení Ústřední vojenské nemocnice s žádostí o informaci o prognóze Zemanova zdravotního stavu. Informace o stavu hlavy státu jsou důležité pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice, která by byla možná se souhlasem obou parlamentních komor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám