Hlavní obsah

Co je s prezidentem Zemanem? Dusno už je i mezi Hradem a nemocnicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kolem zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana se objevují rozporuplné informace. Dusno je již i mezi Ústřední vojenskou nemocnicí (ÚVN) a Hradem. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) po čtvrtečním údajném jednání s prezidentem uvedl, že Zeman měl dobrou náladu a usmíval se. Od jeho slov se vzápětí distancovala ÚVN. A v jiném duchu mluvila dříve i jeho žena Ivana Zemanová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář

Článek

„Pan prezident je sice na lůžku, ale normálně komunikuje. Nebyla tam větší omezení. Bylo to milé, pan prezident měl dobrou náladu, vtipkoval,“ popsal jednání s ním Vondráček.

Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na JIP bez vědomí lékaře

Domácí

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) ale vzápětí jeho slova zpochybnila. „ÚVN se distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ řekla mluvčí Jitka Zinke.

Podle ní navíc Vondráček byl u Zemana bez vědomí jeho ošetřujícího lékaře. Návštěvu tak nemocnice eviduje jako nežádoucí událost, která bude podle Zinke prověřena.

Potřebuje nabrat sílu 

Vondráčkova slova o tom, že měl prezident při návštěvě dobrou náladu, budí pochybnosti i vedle krátkého prohlášení prezidentovy ženy.

Manžel je nemocný, potřebuje nabrat síly, řekla Ivana Zemanová

Domácí

„Ze všeho nejvíc si přeji, aby se můj manžel uzdravil,” uvedla Zemanová v krátkém prohlášení a požádala o podporu. Hovořila o „nečekaném onemocnění” a obavách, které coby manželka cítí. Zeman podle ní potřebuje klid, aby mohl nabrat sílu.

Lidé řeší pravost podpisu

Lidé současně zpochybňují pravost podpisu Zemana, kterým svolal zasedání nové Sněmovny na 8. listopad 2021. Usnesení ukázal Vondráček. Ten Novinkám napsal, že byl u toho, když prezident dokument podepsal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Setkání ale nebyl přítomen nikdo ze zdravotního personálu, takže obsah jednání ani pravost podpisu nemohou potvrdit. Na sociálních sítích přitom lidé okamžitě začali diskutovat o nápadném rozdílu mezi podpisem prezidenta, který je veřejně dohledatelný z minulosti, a tím, který ukázal Vondráček na listině ke svolání Sněmovny.

Veřejnost chce informace 

Hrad kolem zdravotního stavu prezidenta již od začátku mlží. Nejprve uváděl, že prezidenta uvidí veřejnost, když půjde volit. Neviděla.

Nakonec jeho mluvčí Jiří Ovčáček přiznal, že je nemocný. V neděli po návštěvě premiéra byl převezen do nemocnice. Ze záběru je patrné, že byl bezvládný. A přesto, že prezident leží na ARO, podle jeho mluvčího jí buchty a vinnou klobásu.

Z průzkumu Medianu pro iRozhlas navíc vyplývá, že veřejnost by chtěla informace o stavu prezidenta mít. Že by je měl Hrad poskytnout, si myslí 87 procent Čechů.

Buchty a klobása na ARO? Pro prezidenta jako diabetika nesmysl, míní lékař

Domácí

V nemocnici je aktuálně například také americký bývalý prezident Bill Clinton, jehož stav americká veřejnost, na rozdíl od té české, zná. Clinton má infekci močových cest, která se rozšířila do krevního řečiště.

Nedávno byl hospitalizován ale i exprezident Václav Klaus. Také u něj veřejnost věděla, že ho trápí vysoký tlak.

Anketa

Měla by podle vás Kancelář prezidenta republiky oznámit, jestli je Miloš Zeman schopný vykonávat svou funkci?
Ano
94,2 %
Ne
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9785 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám