Hlavní obsah

Příští týden se otevřou další obchody

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po Velikonocích by se měly otevřít další obchody. Po čtvrtečním jednání vlády to oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. O jaké přesně půjde, neřekl, bude ale záležet na velikosti obchodu, nikoliv na jeho zaměření.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

Ministr Havlíček řekl, že vláda připraví po Velikonocích plán, kdy se bude co otevírat. Těm, kdo mohou mít o Velikonocích otevřeno, nic nařizovat nebudou, ale očekává, že v pondělí zavřeno bude.

„Rozhodli jsme se, že budeme přes Velikonoce pracovat a společný tým připraví scénář pro další otevírání provozoven. Docházíme k závěru, že nebudeme navrhovat oborové členění, ale podle velikosti ploch s přihlédnutím k tomu, jak se podaří eliminovat přítomnost osob v provozovnách. Bude to několikatýdenní proces,” uvedl Havlíček.

Přehledně: Kde už je otevřeno a kam ještě nesmíme

Koronavirus

Začínat by se mělo menšími obchody. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že v následujících 14 dnech je možné otevřít farmařské trhy a v úvahu přichází i sportoviště pro profesionální sportovce.

Od čtvrtka jsou pro občany za přísných hygienických podmínek opět otevřeny například hobby markety nebo stavebniny. Přehledně si můžete seznam otevřených provozoven přečíst zde.

Vojtěch: Dodržujte hygienu

Ministr zdravotnictví před Velikonocemi apeloval, aby byli lidé během svátků stále opatrní a dodržovali nošení roušek a pohyb na veřejnosti maximálně ve dvou.

„Stále musíme být velmi zodpovědní. Během následujících svátku prosím, aby byli lidé obezřetní a dodržovali všechny opatření, která stále platí. Na jednom místě mohou být pouze dva lidé a musí mít roušky. Nemohou být mše a nemohou chodit koledníci,“ apeloval Vojtěch.

Na dodržování pravidel apeloval na Twitteru i ministr vnitra Jan Hamáček.

„Lidi, neblázněte, zůstaňte o svátcích doma, i když bude krásně! Je brzy chodit na návštěvy a na koledu, cena by byla příliš vysoká. Čísla jsou dobrá, protože jsme doma, ale i tak rostou. Pokud se na to vykašleme, bude to malér. Vydržme to, prosím. Pomlázku si užijeme příští rok,” napsal Hamáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám