Hlavní obsah

Příští týden bude nejhorší, obává se Blatný

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude nadcházející týden nejhorší. Řekl to v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) na České televizi.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Je potřeba říct, že pravděpodobně bude ten nadcházející týden nejkritičtější,“ řekl Blatný.

Odkazoval přitom na predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která hovořila o tom, že se počet lidí, kteří budou s covid-19 na jednotce intenzivní péče dosáhne dvou tisíc.

Je to něco, co se nějakým způsobem děje, zdůvodnil Blatný odchod Rážové

Domácí

Jestliže se však podle něj potvrdí statistické předpoklady, bude v průběhu příštího týdne zároveň patrné zabrzdění epidemie. „A to může mít následně zhruba za deset dní odraz i v nemocnicích, kde by se měla zastavit eskalace zátěže pro jednotky intenzivní péče,“ doplnil.

Situace by však podle něj nešla zvládnout bez pracovních příkazů, který mohou dát zdravotníkům hejtmani a pražský primátor na základě středečního rozhodnutí vlády. „Myslím, že je potřeba ty nařízení mít,“ zdůrazňoval.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

„Díky tomu, že budou použity rezervy, které vznikají pracovní povinností mělo by v rámci republiky dojít k navýšení asi 60 jednotek JIP a necelých 40 s vysokoprůtokovým kyslíkem,“ uvedl.

Tento předpoklad podle Blatného vychází z požadavků jednotlivých nemocnic, kterým brání v rozšíření lůžkové péče právě nedostatek zdravotnického personálu.

Zmínil také, že by rezignoval na funkci v čele resortu, pokud by při Úřadu vlády mělo vzniknout paralelní ministerstvo zdravotnictví.

Lockdown vydrží Česko ekonomicky do poloviny roku, tvrdí Schillerová

Domácí

Na ARO a jednotkách intenzivní péče v nemocnicích bylo k neděli podle údajů ministerstva volných pro covidové pacienty 148 lůžek. Ačkoli jsou rozdíly napříč republikou, například v Plzeňském a Karlovarském kraji nemají nemocnice ani jedno takové lůžko.

Reklama

Výběr článků

Načítám