Hlavní obsah

Příspěvek na domácí péči o těžce postižené by se mohl zvýšit o šest tisíc

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O šest tisíc korun měsíčně by se mohl v budoucnu zvýšit příspěvek na domácí péči o zdravotně postižené. Poslanci v pátek v prvním čtením podpořili senátorskou novelu zákona o sociálních službách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

Senátní návrh počítá s tím, že by se o 6000 korun měsíčně zvýšil příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením.

„Cílem návrhu je řešit osoby s nejvyšší mírou podpory, kteří žijí doma a umožnit jim důstojný život a narovnání příležitostí. Je navrhováno navýšení příspěvku na péči z částky 13 200 korun na 19 200 korun za kalendářní měsíc u osob dospělých i dětí nevyužívajících pobytové služby,“ hájila na plénu senátorka Emílie Třísková (ČSSD).

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) k tomu řekla, že její resort návrh podporuje. „Nicméně, aby se jednalo o systémové řešení, tak bych vás ráda v této souvislosti informovala, že chystáme vlastní novelu zákona o sociálních službách, kde budeme chtít navýšit příspěvek na péči i ve třetím stupni,“ uvedla.

Novela prošla prvním čtením i přes to, že k ní ještě menšinová vláda ANO dala negativní stanovisko. Podle kabinetu se jedná o nesystémový zásah, který zvýhodňuje pouze jednu skupinu osob. Předlohu nyní posoudí výbory.

Reklama

Výběr článků

Načítám