Hlavní obsah

Příprava testů návštěv u seniorů drhne

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v pátek se má spustit plošné, dobrovolné a bezplatné testování učitelů pomocí antigenních testů. O den později bude následovat testování návštěv v domovech seniorů, které se od soboty povolují. Oba projekty zatím doprovázejí nejasnosti. Některá sociální zařízení označují testování návštěv za vyloučené.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

V prostějovském domově seniorů testují klienty a zaměstnance na odhalení nákazy covidem-19.

Článek

O tom, že se musí návštěvníci domovů seniorů bezplatně otestovat na místě, případně si přinést potvrzení buď o dva dny starém negativním testu, nebo o prodělané infekci covid-19 staré maximálně tři měsíce, informovala v pondělí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Některá zařízení ale testovat návštěvy nezvládnou.

„V usnesení vlády je zmíněno, že návštěva může být vpuštěna, pakliže se podrobí testu. V žádném případě z usnesení nevyplývá povinnost pro poskytovatele tyto testy nabízet,“ vyjádřil se ředitel domova pro seniory Nová slunečnice v Praze 8 Martin Benda.

Neobjímat, nelíbat. Britové dostali pokyny pro Vánoce

Evropa

Domov podle něj nemá kapacitu, aby na vrátnici držel sestru testující návštěvníky. Návštěvy, s jejichž obnovením souhlasí, podle něj budou muset přijít s dokladem o již provedeném testu.

A podobně se vyjádřila ředitelka soukromého domova pro seniory Dům U Agáty v Řeporyjích Ilona Kněžínková. „Je to absolutně nemožné,“ okomentovala testování návštěv přímo v zařízení. Testování mohou provádět jen zdravotníci a o víkendu v domově slouží jen jedna sestra, která ke svým běžným povinnostem nemůže zvládnout zároveň testování příchozích. Kněžínková dodala, že návštěvníci budou rovněž muset přijít s dokladem o vlastním testu a že návštěvy se budou rezervovat na konkrétní hodinu.

Očkování v lednu. První půjdou zdravotníci, senioři a nemocní

Koronavirus

Domovy pro seniory v Plzeňském kraji zatím nemají dost antigenních testů na vyšetřování návštěv. Kraj i zařízení čekají na manuál od MPSV. „Nevíme, jak to bude s testy, jak je vykazovat, kdo je má platit,“ řekl ČTK náměstek hejtmana pro sociální oblast Rudolf Špoták (piráti).

„Metodiku pro testování hotovou máme, ale čekáme na vyjádření ministerstva zdravotnictví a VZP,“ řekl Právu mluvčí MPSV Vladimír Dostálek.

Některé domy bez problémů

Domov v Mitrově na Žďársku, kde kvůli množství nakažených zdravotníků vypomáhá armáda, podle ředitele Josefa Myslivce zřejmě návštěvy za těchto podmínek zatím nepovolí. „Zatím není v našich silách testovat, ale je možné, že po dalším víkendu se vrátí víc pracovníků,“ řekl.

Některá zařízení testování návštěvníků zvládnou už nyní. „Pokud se návštěvy budou objednávat na určitou hodinu, tak to reálné je,“ uvedla Alena Hanková, ředitelka domova pro seniory kardinála Berana v Mukařově. Podobně se vyjádřil i Boris Šťastný, předseda správní rady organizace Alzheimer Home. „Personálně i organizačně zvládneme testování vlastními zdravotnickými pracovníky přímo v našich domovech zcela bez problémů,“ uvedl.

Seniory v domovech mohou od soboty znovu navštívit příbuzní

Domácí

Dodal však, že stále není dost informací a panují zmatky ohledně toho, jak se budou testy nakupovat a jak budou hrazeny. „Zatímco MPSV tvrdí, že mohou být využity testy ze zásob, které nám dodali pro testování klientů a zaměstnanců, ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny si evidentně myslí něco jiného,“ podotkl. Maláčová v pondělí uvedla, že testování bude resort hradit z dotačního programu.

V pátek by mělo začít plošné testování pedagogických pracovníků, kterých je zhruba 200 tisíc. Detaily testování jsou ale stále neznámé, není například jasné, jak se učitelé budou na odběrných místech v nemocnicích prokazovat.

„Podrobnosti ohledně organizace se momentálně stále finalizují,“ řekla Právu Michaela Buchtová z ministerstva zdravotnictví. V hlavním městě by měl do konce týdne postup a metodiku stanovit pražský magistrát. Vinohradská nemocnice je na testování učitelů připravena, od pátku vyčleňuje jedno ze svých čtyř odběrných míst. „Na webu máme objednávkový systém, učitele budeme testovat od 4. prosince,“ řekl ČT ředitel nemocnice Petr Arenberger.

Dětské domovy trápí distanční výuka, vychovatelkám se zdvojnásobila pracovní doba

Koronavirus

Laboratoře za úterý odhalily 5176 případů koronaviru. Aktuálně hospitalizovaných je 4741, z toho 675 v těžkém stavu. S covidem zemřelo 8407 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám