Hlavní obsah

Případ úmrtí po očkování pošle SÚKL do evropské databáze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékový ústav pošle hlášení o úmrtí člověka, které může souviset s očkováním proti covidu-19, do evropské databáze nežádoucích účinků. Případ pak bude detailně posuzován. Ve čtvrtek to řekla Klára Brunclíková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který v Česku hlášení na možné nežádoucí účinky související s očkováním proti covidu-19 shromažďuje. Dosud jich obdržel 531, což je asi 1,3 promile z celkového množství podaných očkovacích dávek.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

SÚKL podle mluvčí už kontaktoval osoby, které hlášení o úmrtí poslaly, a doplnil dokumentaci k případu. „Nyní hlášení postoupíme do evropské databáze nežádoucích účinků,” řekla Brunclíková.

V databázi se shromažďují případy ze všech zemí, v kterých je vakcína registrována. Všechny případy úmrtí, které mohly souviset s podáním vakcíny, se podle mluvčí následně pečlivě hodnotí. Kdyby výbor Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA) došel k závěru, že mezi přípravkem a reakcí existuje příčinná souvislost, může například změnit jeho registraci.

Česko má první podezření na úmrtí po vakcíně. Senior však byl fatálně nemocný

Koronavirus

EMA, která sleduje vakcinaci v zemích Evropské unie a vedlejší účinky očkovacích látek, ve zprávě z 29. ledna uvedla, že dosavadní hlášené případy úmrtí po podání vakcíny firem Pfizer a BioNTech nesouvisejí s očkovací látkou. Případy úmrtí se mohou vyskytnout zejména u seniorů, kteří jsou často v terminálním stadiu jiného onemocnění. Také senior, který v ČR zemřel po podání očkování, byl v terminálním stadiu jiné choroby.

SÚKL už v lednu uvedl, že u lidí nad 85 let by měl vhodnost očkování posoudit lékař na základě zhodnocení zdravotního stavu pacienta. Rovněž u pacientů v terminálních stadiích chorob je třeba zvážit, zda pro ně očkování nebude znamenat nepřiměřenou zátěž, uvedl tehdy SÚKL.

Šéfka Úřadu vlády má covid, Babiš do karantény nešel

Domácí

Podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, která zatím SÚKl obdržel, odpovídají očekávaným reakcím, které byly popsány v klinických studiích. Patří mezi ně například nevolnost, bolestivost v místě vpichu či chřipce podobné stavy.

V Česku se proti novému typu koronaviru očkuje od 27. prosince. Přednostně vakcínu dostávají lékaři a senioři nad 80 let. Do středečního večera zdravotníci podali téměř 400 000 očkovacích dávek, u asi 129 000 lidí bylo očkování ukončeno podáním druhé dávky. Téměř 97 procent všech dosud aplikovaných dávek pocházelo podle informací na webu ministerstva zdravotnictví od společnosti firem Pfizer/BioNTech, zbylá tři procenta od společnosti Moderna.

Reklama

Výběr článků

Načítám