Hlavní obsah

Princ Evžen se vrátil na kamna

V pondělí získala slavná brněnská dominanta, hrad Špilberk, další historickou raritu. Na bohatě zdobená kamna ve věži nazývané Vlaštovčí hnízdo se po více než 75 letech vrátila malá jezdecká soška rakouského vojevůdce prince Evžena Savojského (1663–1736). Původní zmizela po roce 1945 a nepodařilo se ji nalézt.

Foto: Foto Muzeum města Brno

Kopii sošky prince Evžena vyrobila rakouská kamnářská firma, v níž kdysi vznikl originál.

Článek

Její přesnou kopii, a to dokonce podle původních plánů, nyní vytvořila rakouská kamnářská firma, která kdysi kamna postavila.

K našemu velkému překvapení jsme zjistili, že stále mají původní plány k naší sošce prince

„A ještě jsme od ní dostali jako stálí zákazníci k nově vyrobené sošce i drobnou slevu,“ řekl s úsměvem Právu Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna sídlícího na Špilberku.

Zachránil to dokonalý archiv

Kamna vybudovala v letech 1940 až 1941 při rozsáhlé rekonstrukci hradu tyčícího se nad moravskou metropolí rakouská firma Keramische Werkstätte Angermayer z Eberschwangu.

Založena byla v roce 1927, patří mezi nejvýznamnější výrobce kachlových kamen v Evropě a její výrobky lze nalézt v nejslavnějších muzeích.

Vede ji Christopher Angermayer, který je již čtvrtou generací kamnářů provozujících tuto firmu. Výhodou je její dokonalý archiv.

„Když jsme s ním navázali kontakt, tak jsme k našemu velkému překvapení zjistili, že stále mají původní plány a podklady k naší sošce prince Evžena.

Rozhodli jsme se proto, že to musíme využít,“ vysvětlil Šolc. Stejně jako před tři čtvrtě stoletím byla proto v rakouské dílně ručně vymodelována, vypálena, namalována a znovu vypálena jezdecká miniskulptura.

Foto: Foto Muzeum města Brno

Kopii sošky prince Evžena vyrobila rakouská kamnářská firma, v níž kdysi vznikl originál.

Práce na ní trvaly sedm měsíců. Princ od pondělí opět pomyslně trůní na bohatě zdobených kamnech s výjevy historie Moravy a také Svaté říše římské, které jsou v komnatě Evžena Savojského.

Ta leží na prohlídkové trase Špilberku nazvané Příběh hradu.

Pod Špilberkem čeká v létě žeň zážitků

Cestování

Unikátní kamnářské dílo je tak opět úplné a patří k milníkům současných úprav památky. Princ Evžen proslul jako bojovník s Turky a jeho skutky byly dokonce opěvovány i v lidových písních.

„Díky této sošce můžeme našim návštěvníkům nabídnout další ze zajímavých střípků brněnské i evropské historie. Jsme rádi, že se k nám po covidové přestávce opět vracejí. Předpokládáme, že co do návštěvnosti bychom mohli být letos stejně úspěšní jako v roce 2019, tedy před pandemií,“ dodal ředitel. Připomněl, že hrad zve hned na tři nové výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám