Hlavní obsah

Primátor Hudeček chce odvolat ředitele magistrátu kvůli smlouvě na IT

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) požádá ministra vnitra Martina Pecinu, aby souhlasil s odvoláním dlouholetého ředitele pražského magistrátu Martina Trnky. Vytýká mu, že v roce 2010 podepsal smlouvu s jihlavskou společností Gordic o podpoře počítačového ekonomického systému města. Podle Hudečka podpisem Trnka porušil povinnosti úředníka.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Tomáš Hudeček

Článek

Praha v letech 2010 až 2012 firmě zaplatila přes 150 miliónů korun. Město nyní zjistilo, že nedostávalo podporu, jak ji smlouva stanovila. Ze čtyř dohodnutých částí systému měla být zprovozněna jediná, a to v ceně necelých 50 miliónů korun. Vzniklý rozdíl 100 miliónů korun chce Praha vyřešit dohodou s Gordicem.

První závěry analýzy KPMG, jež si Hudeček opatřil, hodnotí původní stanovení ceny jako nesprávné. „Znamená to, že pravděpodobně došlo k jejímu neodůvodněnému předražení,“ stojí v nástinu výsledků kontroly, která má celá na magistrát dorazit v neděli.

Vedení města vidí pochybení u ředitele Trnky, jenže primátor se ředitele magistrátu, v Praze vlastně krajského úřadu, nemůže zbavit sám. Potřebuje Pecinův souhlas. „Požádám ministra vnitra o odvolání ředitele magistrátu. Provedu to hned po zastupitelstvu,“ řekl Hudeček s tím, že s Trnkou už mluvil.

Trnka to odmítl, Právu sdělil, že svůj podpis pod smlouvou k ekonomickému systému neprobíral. „Smlouvu jsem skutečně podepsal na základě úkolu uloženého Radou Hl. m. Prahy. Dosud jsem neměl informaci, že by kvůli tomu primátor chtěl můj odchod,“ reagoval na dotaz Práva Trnka, který je po reorganizaci jedním z posledních členů ODS na vysokém úřednickém postu na magistrátu.

Měl to prý odmítnout

Vedení Prahy připouští, že podepsat smlouvu Trnkovi uložili bývalí radní v čele s Pavlem Bémem (ODS). Ředitel se ale podle nich měl takovému zadání vzepřít. „Měl říct, že to nemůže udělat, protože je to nezákonné,“ uvedl radní Jan Vašíček (TOP 09).

Podle exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) ale magistrát stojí na klíčových úřednících. „Zpochybňování jejich práce a řešení výměnami, to je cesta skutečně do pekel,“ řekl Svoboda. Podle něho musela řada lidí už úřad opustit a nových má přibýt až 250. „Chod magistrátu se nedá vyřešit tím, že vyměním polovinu lidí,“ dodal Svoboda.

Pražští zastupitelé se sejdou ve čtvrtek a program mají nabitý, vedle rozpočtu se má probírat tunel Blanka, koupě akcií Pražské plynárenské Holding. Lze však čekat, že před věcnými body dostane přednost politika a opozice se pokusí o odvolání alespoň některého z členů rady TOP 09. Zda půjde přímo o primátora Hudečka, není zřejmé, ODS to neavizovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám