Hlavní obsah

Přímá volba předsedy ČSSD nebude, mezi Sobotkou a Haškem zuří boj

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. na sobotním jednání ústředního výkonného výboru v pražském Kongresovém centru rozhodla, že si nástupce Jiřího Paroubka zvolí až na sjezdu v březnu příštího roku. Návrh zvolit nového šéfa v přímé volbě všemi členy strany totiž těsně neprošel. Na zasedání také otevřeně vypukla válka mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem, kteří jsou vážnými kandidáty na post šéfa oranžových.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek

Článek

Místopředseda ČSSD Milan Urban potvrdil na dotaz Práva, že přímá volba předsedy strany neprošla. „Pro bylo 57 hlasů, proti 47 a 13 se zdrželo,“ informoval Urban. Sílící snaha odmítnout přímou volbu předsedy a volit sjezdem byla patrná hlavně v posledních čtrnácti dnech.

V rámci soc. dem. zaznívaly argumenty, že by přímá volba přišla na tři milióny korun a ČSSD nebude schopna tak masivní akci zvládnout. Přímá volba by navíc podle stanov soc. dem. byla platná jen v případě, že se jí zúčastní více jak polovina členů strany. To by bylo  značným úskalím v situaci, kdy má ČSSD na 25 tisíc členů.

Hašek se Sobotkou ve válce

Otevřeně se proti přímé volbě postavil místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek, naopak Sobotka s Haškem ji vyslovovali hlasitou podporu. Právě mezi nimi vypukla na sobotním jednání otevřená válka.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD, uprostřed úřadující předseda Bohuslav Sobotka

„Mrzí mne, že nedostane šanci členská základna,“ uvedl Hašek na tiskové konferenci po jednání. Zajímavé bylo, že se tiskové konference zúčastnil společně se svým rivalem Sobotkou.

Sobotka se pustil do programové vize svého konkurenta Haška, která má název „Desatero ČSSD nové generace“. Podle Sobotky by uplatnění některých tezí obsažených v desateru vedlo k nežádoucímu posunu soc. dem. doprava.

Hašek s takovým výkladem své vize nesouhlasil. „Ostře jsem to odmítl a jasně deklaroval, že na levé noze zůstáváme pevně stát., pravou se posouváme více do středu a oslovujeme vedle našich tradičních voličů, kteří tvoří jádro podpory ČSSD ve společnosti, také středové voliče,“ sdělil Hašek Právu.

Odkmotrujte ČSSD, vyzval Foldyna

Rozruch na jednání ÚVV vyvolal projev poslance soc. dem. Jaroslava Foldyny. Vyzval k „odkmotrování“ ČSSD. A v této souvislosti se pustil do šéfa ústecké krajské soc. dem. a Paroubkova přítele Petra Bendy.

Oznámil, že na nejbližším jednání ústeckého krajského zastupitelstva navrhne odvolání Bendy z Rady kraje a z funkce předsedy představenstva Krajské zdravotní. Bendovi vyčetl předražené nákupy nemocničních přístrojů.

A také nedávný pokus, kdy se na jednání ústeckého zastupitelstva objevil návrh na vyplacení 3,5 miliónu z hejtmanského fondu firmě provozující golf, kterou dříve Benda spoluvlastnil. Benda v reakci uvedl, že problém Krajské zdravotní zdědil po předchůdcích. Spojitost s penězi pro golf pak popíral.

Foldyna se v současné době potýká s pokusem o sesazení z pozice šéfa děčínské okresní organizace ČSSD. Právo má k dispozici manuál, který si měli pro páteční schůzi děčínské stranické buňky připravit Foldynovi odpůrci.

„Při každém hlasování zvednutím ruku = aklamací, se všichni pořád dívají na lidi v oranžových trikách ČSSD a hlasují stejně jako oni. Pokud lidé v oranžových trikách ČSSD ruce nezvedají, my je také nezvedáme!“ píše se v manuálu. Schůze se nakonec oficiálně díky zásahu Foldyny a jeho věrných neuskutečnila.

Reklama

Související články

Sobotka představil plán "velké dekády ČSSD"

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stejně jako jeho rival v klání o post předsedy oranžových, jihomoravský hejtman Michal Hašek, nabídl v pátek vizi, kam by...

Výběr článků

Načítám