Hlavní obsah

Prima a ČT před volbou prezidenta znevýhodňovaly kandidáty, upozornila rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize a Prima porušily podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zákon při odvysílání pořadů před letošní prezidentskou volbou. ČT podle Rady znevýhodnila Jana Fischera, když v pořadu o jednotlivých kandidátech zveřejnila kritické video herce Tomáše Hanáka. Prima se provinila tím, že neodůvodněně pozvala do jednoho z pořadů jen Fischera a Miloše Zemana.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jan Fischer v Prezidentském duelu v FTV Prima

Článek

Česká televize si vysloužila upozornění za to, že do lednového pořadu Reportéři ČT, kde byli představeni všichni účastníci prvního kola volby, zařadila klip Tomáše Hanáka, který obsahoval osobní invektivu vůči Fischerovi a vyzýval jej k odstoupení.

ČT tak podle rady Fischera znevýhodnila a porušila zákon, který provozovatelům ukládá povinnost, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech dodržovali zásady objektivity a vyváženosti, a zejména aby v celku vysílaného programu nebyla jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí.

Dostaly týden na nápravu

Další upozornění směřuje proti Primě kvůli lednovému pořadu Prezidentský duel, do kterého pozvala jen dva prezidentské kandidáty, Miloše Zemana a Jana Fischera. Televize přitom podle rady náležitě neodůvodnila, proč nebyli pozváni i ostatní kandidáti.

Televize dostaly sedmidenní lhůtu k nápravě, což zpravidla znamená, aby do budoucna zabránily opakování podobných případů.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přestavuje svůj program

Rada správní řízení s oběma televizemi zahájila letos v dubnu. Regulátor je následně mohl bez jakýchkoli podmínek ukončit, vydat upozornění na porušení zákona, nebo by v případě závažného porušení mohl uložit pokutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám