Hlavní obsah

Přichází letní čas, noc na neděli bude o hodinu kratší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V noci na neděli začne platit letní čas. Ve 02:00 si lidé musejí posunout hodinky o 60 minut dopředu, noc tak bude o hodinu kratší. Zpět ke středoevropskému času se Česko vrátí 29. října. Důvodem pro zavedení letního času byla potřeba energetických úspor během světových válek.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Změna času

Článek

Kvůli změně středoevropského času na letní se v noci ze soboty na neděli o hodinu opozdí 15 dálkových vlaků Českých drah a společnosti RegioJet. Regionální dopravy se posouvání ručiček hodin nedotkne, tyto spoje vyjíždějí až po čtvrté hodině ranní, tedy již podle změněného času.

Letní čas se uplatňuje ve většině evropských států. V českých zemích byl poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v roce 1979, v době takzvaného druhého ropného šoku.

Do poloviny devadesátých let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců. Loni na podzim schválila česká vláda nařízení, podle kterého se bude letní čas zavádět nejméně do roku 2021.

Původní motivací pro používání letního času byly energetické úspory během světových válek. Podle výpočtů analytika České spořitelny Michala Skořepy jsou ale tyto úspory v současnosti zanedbatelné. Roční úspora elektřiny podle Skořepových výpočtů vychází na asi 30 miliónů Kč, což představuje ani ne tisícinu procenta hrubého domácího produktu země.

Anketa

Vadí vám střídání letního a zimního času?
Ne
21,2 %
Ano
78,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7825 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám