Hlavní obsah

Přibyl se rozhodl rezignovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý policista Pavel Přibyl se rozhodl odstoupit z funkce vedoucího Úřadu vlády. Svou rezignaci předal v pátek premiérovi Stanislavu Grossovi. Proti jeho jmenování vládou se zvedla vlna veřejného odporu a Gross slíbil jeho odvolání v případě, že se ukáže, že Přibyl či jeho podřízení bili demonstranty. Tato podmínka se zřejmě naplnila.

Foto: Alena Lochmannová

Statutární město Plzeň získalo ocenění Přívětivý úřad 2016 za první místo v rámci Plzeňského kraje.

Článek

Přibyl v pátek Právu potvrdil, že v lednu 1989, během tzv. Palachova týdne, došlo poblíž dnešního Palachova náměstí k incidentu, který o rok později skončil soudním procesem. "Jel jsem v předním vozidle kolony, která zrovna stála na křižovatce. Jeden můj podřízený byl v zadním vozidle a dostal se do konfliktu s chodcem, který ho měl údajně provokovat. Přestože nebyl pokyn opouštět vozidla, policista vystoupil a chodce fyzicky napadl."

Ve svém čtvrtečním komentáři pro Právo Přibyl uvedl, že ani on ani jeho muži nikomu neublížili. [celá zpráva]

Šéf Úřadu vlády svou rezignací uvolnil ruce premiéru Stanislavu Grossovi, který čelil protestům veřejnosti i ministrů za KDU-ČSL a Unie svobody kvůli tomu, že důstojníka SNB prosadil do vedení významného státního úřadu. Gross slíbil, že Přibyl nezůstane ve funkci, pokud se prokáže, že on či jeho lidé z roty napadli demonstrující občany. [celá zpráva]

Přibylovo zdůvodnění rezignace
"Dnes (v pátek, pozn. red.) vpodvečer jsem obdržel informaci, že v roce 1989 došlo v rozporu s mými rozkazy, nikoli pod mým přímým velením a bez mého vědomí, k situaci, o které pan premiér Stanislav Gross tento týden při jednání se zástupci signatářů petice prohlásil, že by byla důvodem k mému odvolání. Z tohoto důvodu jsem neprodleně nabídl předsedovi vlády svou rezignaci na funkci vedoucího Úřadu vlády ČR."

Přibyla, který nyní odchází na dovolenou, nyní musí formálně odvolat vláda, která zasedne ve středu.

Umělci, publicisté a další občané, kteří tento týden vyjádřili s Přibylem nesouhlas před Úřadem vlády, chtěli v protestech pokračovat i před Sněmovnou před jednáním o důvěře kabinetu a také před dalšími zasedáními vlády. Grossův tým by tak musel čelit vleklému konfliktu s vlivnou částí veřejnosti. Přibylova situace byla přitom morálně neudržitelná.

Právu to včera nepřímo potvrdil ministr vnitra František Bublan, kterého Gross pověřil ověřováním faktů v archívech.

Bublan: Přibylovi muži byli u toho

"Dosavadní výsledky šetření nejsou pro pana Přibyla příznivé. V roce 1990 se občané obraceli na inspekci s podáními o tom, že při zásazích policie během Palachova týdne byli zraněni. Z vyhledaných záznamů z inspekčních šetření vyplývá, že rota, které pan Přibyl velel, se některých z těchto zásahů v daných místech účastnila," řekl Právu Bublan.

Připustil ale, že prokázat, že Přibyl osobně či některý z jeho podřízených zranění občanům způsobil, je obtížné, v místě zasahovalo více rot. "Pan Přibyl nebyl ani obviněn, ani odsouzen, ale dopad dosavadního šetření je pro něj nepříznivý," dodal Bublan.

Část dokumentů se podle ČTK našla v pražském a část v brněnském archivu ministerstva vnitra. Ředitel brněnského archivu Svatopluk Vican uvedl, že je všechny již v úterý odeslal do Prahy. Šéf odboru archivní a spisové služby vnitra Jan Frolík řekl, že dokumenty se postupně zkoumaly a průběžné výsledky se posílaly přímo ministrovi vnitra.

Kadlec: prověrka byla v pořádku

Bývalý ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáš Kadlec včera rozhodně popřel tvrzení, že by Přibyl získal oprávnění seznamovat se s utajovanými dokumenty až na základě jeho intervence. "Odmítám názor, že jsem nějakým protizákonným způsobem zasahoval nebo intervenoval do průběhu jeho bezpečnostní prověrky," řekl ČTK Kadlec.

Podle Českého rozhlasu získal Přibyl bezpečnostní prověrku po Kadlecově intervenci přes odpor tajných služeb a některých pracovníků NBÚ. Kadlec prohlásil, že vliv zpravodajských služeb na průběh prověrek definuje zákon, který pojem "odpor zpravodajských služeb" nezná.

Argumentoval také, že způsob, jakým se prováděly bezpečnostní prověrky, mnohokrát kontrolovaly inspekce NATO. "Tyto inspekční týmy vždy konstatovaly, že provádění prověrek je v ČR na vysoké úrovní a může být vzorem i mnoha jiným členským státům," řekl ČTK.

Mluvčí Úřadu vlády Věra Dušková uvedla, že podle informací, které má premiér k dispozici, "je zcela prokazatelné, že je nepravdivá informace, že pan Přibyl dostal prověrku proti vůli podřízených bývalého ředitele NBÚ Kadlece".

Rovněž NBÚ sdělil ČTK, že se zprávy o Přibylově prověrce "nezakládají na správných a přesných informacích". Podle něj bylo rozhodování o výsledku jeho prověrky "od referenta až po ředitele úřadu konzistentní".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám