Hlavní obsah

Příběh jedné tiskovky aneb Proč v tom nechali Vojtěcha vykoupat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Vládní tisková konference bez premiéra, vicepremiérů a většiny ministrů, kde zásadní opatření týkající se rozvolnění zákazu pohybu osob, otevření hranic nebo prodloužení nouzového stavu oznamuje pouze ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a vedle něj stojí mlčící náměstek Roman Prymula, což je ale úředník. To byla čtvrteční realita. Na počátku koronakrize byly přitom tiskovky narvané ministry.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) a jeho náměstek Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády.

Článek

I tak se ministři shodují na tom, že v tom nenechali Vojtěcha s Prymulou vykoupat. Na jednání prý nebyly jejich body.

Čtvrteční den byl přitom pro vývoj opatření v souvislosti s koronavirem zcela zásadní. Pražský městský soud totiž během dne oznámil, že ruší nezákonná opatření vlády o volném pohybu osob a omezeních v obchodech. Čekalo se, že premiér i ministři se k celé věci vyjádří a řeknou, jak budou dál postupovat.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Místo toho vláda přerušila odpolední jednání a v 18 hodin vystoupil pouze ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a řekl, že se zrychlí otevírání obchodů a služeb. Na dotazy ohledně soudu či nouzového stavu odpovídat odmítl.

Kabinet se pak od 20 do 21 hodin večer k jednání vrátil, před novináře po něm ale přišel pouze ministr Adam Vojtěch se svým náměstkem Romanem Prymulou a začal vysvětlovat řadu opatření týkající se rozvolnění zákazu pohybu osob, otevření hranic, vysokých škol nebo prodloužení nouzového stavu.

Vláda ruší zákaz volného pohybu osob, skupiny mohou být v deseti

Domácí

A ani sám ministr přesně nevěděl, co se vlastně na vládě přijalo. Doteď kabinet ani přijatá usnesení nevyvěsil na stránkách vlády, ač některá z nich platí od pátku.

„Vykoupat” jsme je nenechali

Podle ministrů to ale bylo v pořádku, protože oni neměli na vládě žádné své body. Vojtěcha s Prymulou v tom podle nich „vykoupat” nenechali, oni prý dorazí na další tiskovku, která bude v pátek odpoledne.

Tam by měl po absenci na osmi předchozích tiskových konferencích dorazit i premiér Andrej Babiš. Na dotaz, proč nedorazil na tu čtvrteční, Novinkám neodpověděl.

Proč ministři nedorazili na tiskovku? Přečtěte si jejich argumenty.
Schillerová: Bylo už hodně pozdě večer
Plaga: Školství bylo jen okrajově
Havlíček: Seděl jsem mezi novináři
Maláčová: Za náš resort jsme na vládě nic neměli
Hamáček: Nechtěl jsem to říkat dvakrát
Petříček: Hlavní tiskovka bude v pátek

„Nikdo v tom pana ministra vykoupat nenechal. Včera se řeklo, že hlavní tisková konference má byt po dnešní vládě. Včera bylo potřeba jen upozornit na věci platné od půlnoci,” reagoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Vojtěcha vybral Babiš

O tom, kdo na tiskovku půjde, prý rozhodl sám Babiš. „O tom rozhodl pan premiér a vyslal tam ministra zdravotnictví,” řekl Jan Hamáček.

To, že se na vládě probírala jeho agenda o otevření hranic a on k tomu nic neřekl, mu divné nepřipadá. „Vzhledem k tomu, že jsem měl dlouho plánovanou tiskovku po Ústředním krizovém štábu na pátek, tak jsem neviděl důvod, proč bych měl vystupovat dvakrát,” doplnil na dotaz Novinek Hamáček.

Havlíček: Byl jsem mezi novináři

Pouze mezi novináře se ve čtvrtek večer prý posadil ministr a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Na tiskovce jsem byl, ale mezi novináři, pokud by cokoliv potřebovali. Neměl jsem nový bod, tak jsem nevstupoval přímo. Za další jsem obchodní uvolňování sděloval na briefingu pár hodin předtím. A byl jen jeden hlavní schválený bod, a to volný pohyb osob, který je v gesci ministerstva zdravotnictví,” vysvětloval Novinkám Havlíček.

Přehledně: Co se kdy otevře podle zrychleného scénáře

Domácí

Schillerová: Bylo už pozdě večer

To, že neměli na jednání žádný svůj bod, považují za důvod neúčastnit se tiskové konference i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí a vicepremiérka vlády Alena Schillerová (za ANO).

„Ministři na tiskové konference chodí, jen pokud mají schválené body. Za MPSV jsme včera nic neměli. Jinak doposud to fungovalo tak, že důležité informace z vlády předával pan premiér a vicepremiéři,” reagovala Maláčová.

Podle Schillerové byla tiskovka navíc až v pozdních hodinách a účastí dalších ministrů by se zbytečně protáhla.

Školství jen okrajově

Ministr školství Robert Plaga nedorazil s argumentem, že jeho téma bylo pouze okrajové. V pátek ráno pak ale doplňoval informace, které o změnách na vysokých školách na tiskové konferenci zazněly s tím, že Vojtěch to neřekl všechno. Sám to tam ale říct nepřišel.

„Téma vysokých škol bylo na včerejším jednání vlády pouze okrajové. Co se týče rozvolňování opatření, již od 20. dubna platil režim na vysokých školách u závěrečných ročníků, který se pouze doplnil o studenty dalších ročníků vysokých škol, pravidla ale platí stejná,” napsal Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám