Hlavní obsah

Při krizi ve zdravotnictví pomůže i armáda, řekl Nečas

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní rada státu se po úterním jednání s hejtmany rozhodla jednat se zástupci fakultních a vojenských nemocnic, integrovaného záchranného systému, a dalších dotčených institucí o zajištění zdravotní péče v případě avizovaného odchodu lékařů, pomoci má i armáda. Informoval o tom premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že stát bude připraven na krizové scénáře.

Nečas: S lékařskou péčí by mohla pomoci armádaVideo: ČTK

 
Článek

Kabinet chce koordinovat součinnost mezi nemocnicemi a záchranáři. Fakultní a vojenské nemocnice budou připraveny úzce spolupracovat s kraji na zajištění péče. Armáda by vedle poskytnutí nemocničních zařízení mohla pomoci i při zajištění převozu pacientů.

Podle Nečase budou kraje vyzvány, aby specifikovaly případné dopady výpadků péče, neboť situace v jednotlivých regionech je značně odlišná.

"Polní nemocnice se s vysokou pravděpodobností stavět nebudou," podotkl premiér. Využít by se daly i armádní sanitky či vrtulníky k případnému převozu pacientů z míst, kde by byla možnost ošetření kvůli odchodu doktorů omezená, uvedl předseda vlády. O využití vojenských prostředků bude jednat spolu s ministrem zdravotnictví se šéfem resortu obrany.

"V případě odchodu lékařů vypomůžou vojenští lékaři i vojenské nemocnice," řekl pro ČT ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlevo ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Jako "prázdninový provoz "

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dodal, že již koncem února budou zejména fakultní nemocnice připraveny odkládat neakutní péči s ohledem na zajištění kapacit pro naléhavé případy. "Fakultní nemocnice od sebe oddálí péči zbytnou," konstatoval ministr.

Podle Hegera by se krizový stav dal v případě odchodu všech avizovaných lékařů zajistit na dva měsíce. Heger jej přirovnal k "prázdninovému provozu".

Podle Nečase bylo jednání s hejtmany konstruktivní a nekonfliktní.

Také hejtmani ústy šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) deklarovali společný zájem na zajištění péče pro pacienty. Hejtmani zároveň navrhli vládě několik bodů k řešení situace. Patří mezi ně například vznik jednotné tarifní tabulky pro lékaře ve všech typech nemocnic či zvýšení záloh pro regionální nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám