Hlavní obsah

Při interpelacích na Paroubka se mluvilo o vydírání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se ve čtvrtek odpoledne premiérově ve Sněmovně slovně utkal s opozičními poslanci. Ti měli poprvé možnost předsedu vlády interpelovat. A servítky si rozhodně nebrali. Například poslanec ODS Pavel Hrnčíř se Paroubka zeptal, zda při získávání hlasů pro kabinet nebyl spáchán trestný čin uplácení či vydírání. Paroubek to odmítl.

Článek

Proti slovům Hrnčíře se Paroubek ohradil, i když prý nevěří tomu, že by poslance přesvědčil. "Vás přesvědčit by nedokázal ani svatý Jan Zlatoústý, natož já," prohlásil.

Vládu podle premiéra podpoří všech 101 koaličních poslanců, žádného z nich kvůli tomu ale nikdo "neobdarovával" například placenými funkcemi ve státní správě. Zopakoval také, že o podpoře kabinetu chce jednat i s ODS a KSČM. Nic to ale podle něj nemění na tom, že vláda počítá s podporou všech koaličních zákonodárců.

Hrnčíř připomněl mimo jiné případ Petra Lachnita. Tento sociálnědemokratický poslanec nejprve s podporou vládě váhal, po schůzce s Paroubkem ale nastal obrat. Premiér tehdy současně oznámil, že Lachnit by mohl působit jako jeho poradce pro oblast regionální politiky.

Předseda vlády odmítl názor, že to dokládá "obchodování" s poslaneckými hlasy, jak naznačil Hrnčíř. Funkce poradce pro regionální politiku bude podle Paroubka neplacená. Premiér řekl, že Lachnit je "mimořádně znalý" a navíc idealista.

Se všemi poslanci ČSSD, kteří s podporou kabinetu váhali, prý hovořil hlavně o tom, jak zlepšit práci různých ministerstev.

Reklama

Související články

Paroubek: Spor Němce s Benešovou je uzavřen

Spor ministra spravedlnosti Pavla Němce s nejvyšší státní zástupkyní ve středu s oběma řešil premiér Jiří Paroubek. Po schůzce prohlásil spor za ukončený...

Výběr článků

Načítám