Hlavní obsah

Prezidenty v Brně přivítalo pět tisíc lidí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba 5000 Brňanů přivítalo na centrálním náměstí Svobody prezidenty zemí střední a jihovýchodní Evropy. Hlavy států přijely do města na 14. ze svých pravidelných setkání. Summit potrvá do soboty.

Článek

Do Brna dorazili ve čtvrtek prezidenti Albánie, Itálie, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Makedonie, Moldávie, Srbska, Slovenska, Chorvatska a Polska. V pátek je doplnili představitelé Bulharska, Černé Hory, Rakouska a Rumunska. Ze setkání se omluvili prezidenti Německa, Ukrajiny a Slovinska.

V deset přišli státníci spolu s manželkami od kostela svatého Jakuba, na náměstí Svobody je uvítal český prezidentský pár. Čestnou stráž drželi vojáci a příslušníci hradní stáže, hrály se moravské lidové písně.

Diskuze bude o základně a Kosovu

"Buďte vítáni uprostřed Evropy v nejkrásnějším městě, městě Brně," pozdravil hlavy států primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

"Sešly se zde země, které mají mnoho podobného, leccos i odlišného," řekl prezident Václav Klaus s tím, že se jedná o mimořádnou příležitost se setkat a strávit dva dny diskuzí o tom, co se děje ve středoevropském regionu i kolem něj.

Akci přihlížely tisíce lidí. V přilehlých ulicích byly proto instalovány dvě velkoplošné obrazovky, které dění z pódia přenášely.

Po ceremoniálu se prezidenti prošli městem a prohlédli si stánky s typickými lidovými výrobky z Moravy, mimo jiné s kraslicemi. Po obědě se odebrali do rotundy pavilonu A na brněnském výstavišti, kde proběhne plenární zasedání. Večer čeká hosty návštěva baletního představení a večeře na Špilberku.

Summit prezidentů brněnští pořadatelé srovnávají s návštěvou anglické královny Alžběty II., která město navštívila v roce 1996. Dominikánské náměstí, odkud tehdy lidem mávala z balkonu radnice, bylo plné lidí.

Vrcholní politici by měli jednat např. o záměru USA vybudovat v Česku a Polsku protiraketovou základnu. Klaus mimo jiné očekává, že se bude mluvit o budoucnosti jihosrbské provincie Kosovo.

Reklama

Související témata:

Související články

Brno je plné prezidentů

Ve čtvrtek dorazilo do Brna několik prezidentů evropských států. Na summit věnovaný středoevropskému regionu je pozval český prezident Václav Klaus, který...

Výběr článků

Načítám