Hlavní obsah

Prezidentští kandidáti přiznávají domy, byty, auta. A Zeman i svůj slavný nafukovací člun

Nejbohatšími prezidentskými kandidáty jsou podle všeho Karel Schwarzenberg a Tomio Okamura. Oba přiznávají majetek v hodnotě miliónů korun. Ostatní kandidáti vesměs vlastní jednu či dvě nemovitosti a podobný počet automobilů. Miloš Zeman přidal vlastnictví nafukovacího člunu, jímž brázdí vody rybníka na Vysočině.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg má nemalý rodový majetek.

Článek

Schwarzenberg, který je potomkem významného šlechtického rodu, uvedl, že vlastní větší počet nemovitostí, z nichž nejvýznamnější jsou tři obytné domy v Praze, zámek Čimelice, nemovitosti v Kutné Hoře, zámeček Dřevíč a obytné i hospodářské budovy převážně v jižních Čechách. Doplnil, že vlastní také osobní vůz Škoda Superb a je společníkem firmy Orlík nad Vltavou, s.r.o. "Vlastním cenné historické předměty z rodového dědictví, které spravuji a udržuji pro další pokolení," odpověděl v anketě ČTK.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Tomio Okamura

Okamura má v osobním vlastnictví pozemek v Praze za zhruba 25 miliónů korun, dva byty v hlavním městě za asi deset a osm miliónů korun, sbírku uměleckých děl za deset miliónů a dva automobily celkem za 4,5 miliónu korun. Okamura je také jednatelem cestovní kanceláře Miki travel zaměřené na cesty asijských turistů do ČR a spoluvlastní prodejnu a velkoobchod s japonskými potravinami Japa.

Šéfka Suverenity Jana Bobošíková uvedla, že s manželem vlastní byt a dům v Praze, dále cenné papíry, pozemky a úspory v řádech miliónů korun. "Jezdíme automobily Audi, Mercedes a Škoda," dodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman si symbolicky sundal sluneční brýle, které nosil kvůli operaci šedého zákalu.

Expremiér Miloš Zeman na dotaz, jaké má majetkové poměry, odpověděl: "Mám dvě obytné místnosti v chalupě na Vysočině, žiji v nájemním panelovém bytě v Praze a mám nafukovací člun za 2000 korun, se kterým jezdím po rybníce na Vysočině."

Další z dosavadních favoritů přímé volby Jan Fischer má podle svých slov se ženou čtyři milióny korun rodinných úspor, třípokojový byt na Barrandově, venkovskou chalupu v Čakovicích. "Dále automobily Alfa Romeo 147 (2001) a Alfa Romeo 159 (2007), které užívají moji synové, a vůz Nissan Juke, který používáme s manželkou," napsal.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Takhle mladá generace je jako kterákoli jiná a můžeme se těšit na její vzlet, kulminaci a pád.

Vladimír Franz vlastní byt, rekonstruované stavení v jihozápadních Čechách a osobní automobil. "Jiné investice například v podobě cenných papírů nemám," uvedl.

Kandidát ODS Přemysl Sobotka uvedl, že s manželkou vlastní družstevní byt 2+1 v Liberci, chalupu v Harrachově a úspory v řádu statisíců korun.

Europoslankyně Zuzana Roithová vlastní s manželem rodinný dům v Praze a chalupu v jižních Čechách, kde trvale žije. V Česku užívá automobil Mercedes B (2007), v Bruselu Peugeot 406 (1997). "Na osobních účtech mám částku ve výši devět set tisíc korun. Moje opravdové bohatství je moje rodina," dodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Roithová

Herečka Táňa Fischerová bydlí v pronajatém bytě. "Zdědila jsem polovinu chalupy po rodičích a po otci jsem zdědila necelý milión korun, který dostal jako odškodnění za válečnou práci v ghettu," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám