Hlavní obsah

Prezidentský slib bude možná bez Klause

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmého března bude poslední den prezidenta Václava Klause na Hradě. Další den, jak se sám vyjádřil v dřívějším rozhovoru pro Právo, odlétá do USA. To znamená, že by nemusel být osobně přítomen prezidentské inauguraci svého nástupce.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Vítěz z dvojice Karel Schwarzenberg - Miloš Zeman totiž složí slavnostní slib 8. března na Pražském hradě, za účasti obou komor parlamentu. Ve čtvrtek o tom rozhodla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která bude inaugurační schůzi svolávat a řídit. Na datu se už dříve dohodli Klaus, Němcová a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„To vím docela jistě, 7. března skončím v úřadě a druhý den odletím do Spojených států. Po delší přestávce jsem mohl přijmout pozvání od American Enterprise Institute, který každoročně pořádá setkání špiček americké politiky a akademické sféry,“ řekl Klaus Právu.

Není ani jisté, jestli a jak se Klaus se zákonodárci rozloučí, společné zasedání Sněmovny i Senátu, které dříve Němcová a Štěch chystali, se konat nebude. „Plánovalo se slavnostní zasedání obou komor, ale nakonec se Senát rozhodl, že pana prezidenta pozve individuálně. Dál tedy neplánujeme nic, čekáme, zda jejich pozvání přijme. Pak bychom ho pozvali i do Sněmovny. Pokud ne, uvidíme, jak on sám osloví zákonodárce, jak se bude chtít rozloučit,“ řekla ve čtvrtek Právu Němcová.

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) se myšlenka společné schůze obou komor parlamentu Klausovi nezamlouvala. „Podle informací, které mám, nebyl takovému zasedání pan prezident příliš nakloněn. Organizační výbor se ho tak rozhodl pozvat na naše plénum příští čtvrtek. Ale ještě nevíme, jestli naše pozvání přijme,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám