Hlavní obsah

Prezidenti, králové i papež pogratulovali k výročí vzniku státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidenti a králové některých zemí a papež František pogratulovali v dopise prezidentovi Miloši Zemanovi a českým občanům ke 101. výročí vzniku samostatného státu. Německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier napsal o hluboké důvěře mezi oběma zeměmi, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová také připomněla i letošní 30. výročí sametové revoluce.

Foto: ČTK

Pietní akt na Vítkově

Článek

Zemanovi poslal dopis americký prezident Donald Trump, poblahopřál lidu České republiky k 101. výročí od vyhlášení Československa i k 30. výročí od sametové revoluce.

Trump poslal Zemanovi dopis s gratulací

Domácí

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil v dopise vztah obou zemí za blízký a důvěrný, založený na strategickém partnerství. V kontextu českého předsednictví visegrádské skupiny a evropských i mezinárodních výzev je významnější než kdy dříve, doplnil.

Prezident Zeman s politiky i zástupci armády položili věnce u hrobu neznámého vojína na Vítkově

Domácí

„Vztahy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo se dnes nacházejí na úrovni, která je historicky snad jedinečná. Mezi Čechy a Němci vznikla mnohá osobní přátelství a mezi našimi zeměmi se vytvořila hluboká důvěra,” uvedl německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Vyjádřil přání, aby vynikající vztahy zůstaly zachovány i do budoucna. Uvedl také, že se těší na nadcházející setkání se Zemanem. Všechny prezidenty visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, Steinmeier pozval na 9. listopadu na připomínku 30. výročí pádu berlínské zdi.

Záznam: Pietní akt na VítkověVideo: ČTK

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Česko a Slovensko za své blízké a přátelské vztahy vděčí v první řadě bývalému společnému státu. „Se vznikem Československa jsou neodlučně spojené hodnoty svobody, demokracie a pokroku. Jsem hrdá na to, že naše země se i navzdory náročným historickým zkouškám k tomuto hodnotovému odkazu hlásí i dnes, a pokládám za velmi důležité, abychom o jeho významu pravidelně mluvili,” napsala. Uvedla také, že Zemana ráda přivítá v Bratislavě při společné připomínce výročí listopadové revoluce z roku 1989. Slovensko navštíví český prezident 16. listopadu a spolu s Čaputovou otevřou budovu Českého domu.

Pád železné opony před 30 lety připomněl ve svém gratulačním dopise také polský prezident Andrzej Duda. „Spojují nás shodné zájmy a výzvy v rámci Evropské unie. Úzce spolupracujeme ve prospěch posílení bezpečnosti celého regionu jako spolehliví partneři a spojenci v rámci NATO,” uvedl. Vyjádřil přesvědčení, že česko-polské vztahy mohou sloužit jako vzor dokonalého sousedského a vzájemného respektu. Duda také napsal, že doufá v Zemanovu angažovanost při uskutečňování regionálních infrastrukturálních projektů, zásadních pro zkracování vzdáleností.

„Obracím se k Bohu, aby Vás doprovázel na cestě ke společnému dobru a bratrství, aby každý příslušník Vašeho národa poznal očekávané štěstí. Z celého srdce se dovolávám hojnosti Božího požehnání pro Vás i český lid,” pogratuloval papež František.

Zeman jmenoval nové generály, šéf BIS Koudelka mezi nimi opět nebyl

Domácí

Maďarský prezident János Áder v dopise popřál Zemanovi pevné zdraví. Gratulační dopis poslal na Pražský hrad také španělský král Felipe VI., nizozemský král Willem-Alexander a belgický král Phillipe.

Miloš Zeman na pietním aktu na Vítkově Video: ČTK

Česká republika si v pondělí připomíná 101 let od vzniku samostatného československého státu pietními akcemi v Praze i jiných městech. Oslavy se letos na rozdíl od loňského stého výročí nekonají za účasti zahraničních státníků. Loni do Prahy přijel například Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, představitelé Slovenska a zástupci dalších evropských zemí. Na vojenskou přehlídku zavítal americký ministr obrany James Mattis.

Reklama

Související články

Trump poslal Zemanovi dopis s gratulací

Prezident Miloš Zeman obdržel od svého amerického protějšku Donalda Trumpa dopis, v němž šéf Bílého domu gratuluje českému lidu k 101. výročí založení...

Výběr článků

Načítám