Hlavní obsah

Prezidenta zvoleného v přímé volbě by mělo být možné odvolat

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

První schůzka představitelů koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) s ČSSD o přímé volbě prezidenta sice dohodu nepřinesla, pomohla však zúžit sporné body na tři témata. Jistá shoda panuje na odvolatelnosti prezidenta a zástupci tří stran se budou bavit i o omezení pravomocí hlavy státu. Oznámil to ve čtvrtek ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociální demokraty zastupoval při jednání o přímé volbě prezidenta poslanec Jeroným Tejc.

Článek

„Zadali jsme našim expertům další analýzy, které mají za úkol rozpracovat další detaily,“ uvedl Pospíšil. Podle něj se podařilo stanovit tři okruhy diskuse.

Ministr uvedl, že se bude rozhodovat mezi dvěma způsoby hlasování: většinovým způsobem volby, jaký se v ČR používá při volbě do Senátu, a tzv. australským modelem, kdy by voliči své kandidáty seřazovali podle preferencí. Zvítězil by ten, kdo by získal většinu preferencí.

Otázka odvolatelnosti hlavy státu

Debata ohledně omezení pravomocí prezidenta, což prosazuje ČSSD, se nyní bude vést o tom, zda prezident bude napříště potřebovat souhlas například premiéra či ministra při jmenování členů bankovní rady ČNB, funkcionářů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu či při udílení milostí.

Co se týče odvolatelnosti, tak soc. dem. ustoupila od svého požadavku odvolání prezidenta referendem. Existuje však možnost, že se zástupci ODS, TOP 09, VV a ČSSD shodnou na tom, že kvůli porušení Ústavy či kvůli spáchání závažného trestného činu bude parlament moci zahájit proces odvolání hlavy státu, o kterém by rozhodoval Ústavní soud.

Koalice nechce volby slučovat

„Pro ČSSD je důležité, aby v ústavě byly zakotveny všechny podstatné parametry, tedy způsob volby i možnost odvolatelnosti i jak bude možné napadnout volbu prezidenta. Omezení imunity je pro nás také velmi důležité, prezident by neměl být vyňat z působnosti trestního zákona, ale požívat stejnou imunitu jako členové zákonodárného sboru,“ uvedl poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová řekla Právu, že koalice nepodporuje nápad sloučit prezidentskou volbu s krajskými volbami v roce 2012, jak o to usiluje ČSSD. Podle Tejce takový krok stojí za to, jelikož by se tím jednorázově ušetřila miliarda korun.

Klasnová dále upozornila, že nový volební kodex a zavedení přímé volby prezidenta by mělo vstoupit v účinnost 1. října 2012, Tejc by však nechtěl změnu Ústavy spojovat s volebním kodexem, jelikož se obává potíží při schvalování volebního kodexu v parlamentu, zejména kvůli výhradám ke změnám při způsobu hlasování v komunálních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám