Hlavní obsah

Prezident se opět těší největší důvěře, k někdejší slávě má však ještě daleko

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad prezidenta pokládají lidé opět za nejdůvěryhodnější mezi ústavními institucemi. Od října si sice prezident, co se týče důvěry, nikterak nepolepšil, ale důvěra od té doby výrazně poklesla obecním zastupitelstvům. Vyplývá to z listopadového průzkumu společnosti CVVM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Prezidentovi věří stále 57 procent dotázaných. Přestože se důvěryhodnost Václava Klause po nedávném propadu v souvislosti s kauzou chilského pera vzmáhá, ještě stále nedosahuje na svá dřívější vysoká čísla. Ještě před rokem deklarovalo důvěru v úřad hlavy státu 70 procent respondentů.

Důvěra v obecní zastupitelstva v poslední době kolísá, ale i tak se drží stabilně nad 50 procenty. I s poklesem o osm procentních bodů se mohou těšit důvěře 56 procent lidí, díky čemuž si drží před krajskými úřady odstup téměř dvaceti procentních bodů.

Vývoj důvěryhodnosti ústavních institucí (v procentech)
Listopad/10Září/11Říjen/11Listopad/11
Prezident70545757
Obecní zastupitelstvo60556256
Krajské zastupitelstvo43394238
Senát23232323
Vláda33 222422
Sněmovna23171817

Krajská zastupitelstva v listopadu dosáhla za uplynulý rok na svůj druhý nejhorší výsledek. Hodnověrná jsou rok před krajskými volbami pro 38 procent lidí.

Senát se už po tři měsíce drží na stabilní podpoře 23 procent respondentů a na čtvrté až páté pozici se pravidelně střídá s vládou. V listopadu věřilo vládě o procentní bod méně a s 22 procenty se tedy kabinet Petra Nečase (ODS) musí spokojit s předposlední příčkou.

Foto: CVVM, ČTK

Nejhůře v očích Čechů si vede Poslanecká sněmovna. Důvěru v poslance deklarovalo jen 17 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám