Hlavní obsah

Prezident podepsal nájemné, porodné i pastelkovné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon o deregulaci nájemného v letech 2007 až 2010. Potvrdil také zvýšení porodného od dubna z 8600 na 17 500 Kč a pro rodiče většiny prvňáků tisícikorunu na nákup školních pomůcek, tzv. pastelkovné. Klaus zároveň podepsal zákon o hmotné nouzi, podle kterého se od příštího roku změní systém poskytování dávek sociální péče.

Článek

Místo současných 27 dávek zbudou pouze tři - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Vláda předpokládá, že nový systém začne lidi motivovat k tomu, aby si aktivně hledali práci a upřednostnili i méně placené místo před pouhým pobíráním dávek.

Úprava je provázána s novým zákonem o životním minimu, který už nezahrnuje náklady na bydlení. Životní minimum poslanci snížili ze současných 4420 na 3126 korun.

Lidé se také v budoucnu budou rychleji domáhat dlužných mezd od svých zaměstnavatelů. Počítá s tím novela občanského soudního řádu, kterou dnes také podepsal prezident.

Regulované nájemné poroste v průměru o 14,2 % ročně

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se tak bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. Regulované nájemné se vztahuje na 750 000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu.

Přijatý zákon podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka rozmrazí situaci na trhu s byty. Právní předpis, podle něhož by se zvyšovaly ceny v bytech s regulovanými činžemi, totiž chybí nájemníkům a pronajímatelům od listopadu 2002. Majitelé tak budou moci od příštího ledna přistoupit k jednostrannému zvyšování nájmů.

Stát počítá s příspěvkem pro lidi, kterým celkové výdaje na bydlení přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí bude tzv. doplatek na bydlení, který bude definovat připravovaný zákon o hmotné nouzi.

Předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček však považuje zákon o nájemném za protiústavní, což MMR odmítá. Šimeček tvrdí, že zvýšení nájmů o více než 14 procent ročně majitelům domů neumožní s výjimkou Prahy a části Brna pokrýt ani běžné náklady na provoz a údržbu. Kvůli regulaci nájmů majitelé podali ke štrasburskému soudu přes 3000 stížností. Očekává se, že stížnosti začne soud projednávat letos.

Podle realitních makléřů deregulace nájmů přinese pokles tržních cen. Očekávají, že v Praze by se mohly snížit zhruba o třetinu. Nyní jsou tržní nájmy v hlavním městě v průměru asi čtyřikrát vyšší než nájmy regulované. Zatímco v bytě o velikosti 60 metrů čtvereční platí nájemník s regulovaným nájmem maximálně 2220 korun bez poplatků, v podobném bytě s tržním nájemným to je 9000 korun a více.

Reklama

Výběr článků

Načítám