Hlavní obsah

Prezident omilostnil šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek vyhověl dalším šesti žádostem o milost. Většinou se jednalo o podmíněně odsouzené za méně závažné delikty. Ve většině případů prezidenta k omilostnění podle sdělení Hradu vedly humanitární důvody.

Foto: Jan Kaše

Sušický mechanický betlém

Článek

Zdeňku Melichaříkovi prezident prominul zbytek trestu odnětí svobody pod podmínkou 3 roky. Melichařík byl odsouzen za zpronevěru na 3 roky a 6 měsíců nepodmíněně. Prezidenta obměkčila skutečnost, že odsouzený osobně neměl z trestné činnosti prospěch, vykonal téměř polovinu trestu a jeho manželka je těžce zdravotně postižena.

V případě Ervína Duxe, který byl odsouzen za vydírání na rok s 18ti měsíční podmínkou, prezident prominul trest a zahladil odsouzení. Dux byl potrestán za to, že si na mladíkovi, o němž byl přesvědčen, že se pokouší vniknout do jeho zaparkovaného auta, vynutil sdělení jeho jména a název školy, kterou navštěvuje.

Karlu Zavadilovi prezident republiky odpustil 10měsíční podmíněný trest za zanedbání povinné výživy své dcery. Muž má navíc ve vlastní péči dvouletého syna.

S žádostí o milost uspěl u prezidenta i Libor Vítek, který byl odsouzen za pokus vraždy a poškozování cizí věci na 8 let nepodmíněně. Při obraně svého syna, jemuž bylo vyhrožováno zabitím, použil nepřiměřených prostředků.

Vzhledem k dosavadní bezúhonnosti odsouzeného a podpoře občanů a institucí prezident dospěl k názoru, že dosavadní potrestání je dostatečné.

Bedřichu Hnilicovi, odsouzenému za zpronevěru na 5 let nepodmíněně se zákazem soukromého podnikání za to, že při provozování benzinové stanice neodváděl celé tržby, prezident prominul zbytek trestu. Polovinu trestu muž již vykonal.

Prezident přihlédl ke zvláště složité rodinné situaci odsouzeného, milost podpořil i ošetřující lékař rodičů odsouzeného

Jako poslední se milosti dočkala Vlasta Koutná, které prezident prominul trest 50 dnů odnětí svobody nepodmíněně. Žena byla odsouzena za podvod ke 100 hodinám veřejně prospěšných prácí, které byly později přeměněny na nepodmíný trest. I zde sehrála roli rodinná situace odsouzené, která má pět dětí, z toho tři nezletilé, a že žije ve složitých poměrech. Vzniklou škodu uhradila.

Jedná se o první milosti, které Klaus v letošním roce vyhlásil. Celkem od svého nástupu již prominul trest 58 lidem.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident udělil dalších sedm milostí

Prezident Václav Klaus udělil dalších sedm milostí. Tresty prominul většinou kvůli zdravotnímu stavu, péči o nezletilé děti či nemohoucí rodinné příslušníky....

Výběr článků

Načítám