Hlavní obsah

Prezident Klaus zkontroloval ledovce v Patagonii

Novinky, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus v rámci státní návštěvy Argentiny zavítal v sobotu do Patagonie. Po prohlídce tradiční farmy odplul lodí do národního parku Los Glaciares (česky Ledovce).

Článek

Nejznámějším ledovcem v parku je Ventisquero Pertio Moreno, který ústí do jižního ramene jezera Lago Argentino. Jeho čelo je dlouhé pět kilometrů a vysoké 60 metrů. Tento ledovec je zvláštní tím, že údajně netaje, ale naopak roste.

„Kontrola zatím vypadá dobře. Myšlenka, že by člověk mohl poroučet dešti a větru, a nebo vůbec teplotě a klimatu, to je opravdu lidský sen někoho. Tady je znova vidět, že si příroda s námi dělá, co chce,“ řekl Klaus u ledovců.

Jen o pár desítek kilometrů dál je ledovec Uppsala s čelem vysokým 80 metrů a širokým 10 kilometrů, který naopak taje rychlostí několika metrů za rok.

Z Argentiny Klaus v neděli odletěl na státní návštěvu Chile, kde se mimo jiné setká se svým protějškem a zahájí česko – chilský podnikatelský seminář.

Reklama

Výběr článků

Načítám