Hlavní obsah

Tři havarované autobusy, závěje na silnici. Sníh a vítr komplikují dopravu

Aktualizováno

Silný vítr a sníh komplikují v neděli na řadě míst dopravu. Silnice na Boží dar je uzavřená, hrozí tam takzvaná bílá tma. V Hořovicích na Berounsku se převrátil autobus. Další dva autobusy havarovaly na Vsetínsku. Na Domažlicku zastavil vlaky strom spadlý na koleje.

Převrácený autobus na BerounskuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Kvůli silnému větru a sněžení uzavřeli silničáři komunikaci druhé třídy z Božího Daru na Klínovec, kudy jezdí lyžaři. Silnice na vrchol je uzavřena také z druhé strany od Ústeckého kraje od bývalého hotelu Nástup. Uvedli to silničáři a policisté.

„Fouká tam silný vítr a tvoří se sněhové závěje a jazyky, silnice od kruhového objezdu na Božím Daru je zcela uzavřena. Dohlížíme tam na situaci,“ řekla krajská policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Doba uzávěry závisí na vývoji počasí v lokalitě. Podle dispečera krajských silničářů Josefa Bulky byly obě silnice na Klínovec z obou krajů uzavřeny po 11:00.

Sníh uzavřel silnici do Božího Daru.Video: HZS ČR/Twitter

„Dali jsme tam značky zákazu vjezdu a nahrnuli hromadu sněhu, aby tam nikdo nemohl,“ uvedl. Podle Bulky jsou důvodem uzavření kromě větru a sněhových jazyků hlavně neukáznění řidiči, kteří parkují auta na silnici.

„A my ji potom nemůžeme udržovat, protože se tam nedostaneme,“ uvedl. Podle něj se situace opakuje každý víkend, když se zaplní parkoviště na Neklidu a následně řidiči nechávají svá vozidla tam, kam dojedou.

Převrácený autobus

V Hořovicích na Berounsku v neděli odpoledne boural autobus, údajně se kvůli silnému větru převrátil na bok. Uvnitř cestovalo čtyři až pět lidí, jeden muž utrpěl lehké zranění, řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Hlášení o nehodě policie dostala před 12:30 od záchranné služby.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Převrácený autobus na Berounsku

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Převrácený autobus na Berounsku

„Jeden muž, ročník 1934, má lehké zranění. Autobus se údajně vlivem silného větru převrátil na bok, ale je to předběžná informace,“ uvedla mluvčí. Příčinu a okolnosti nehody policisté dál vyšetřují.

Dva autobusy ve svodidlech

Dva autobusy havarovaly odpoledne poblíž Kněhyně na Vsetínsku. Oba skončily na svodidlech, v jednom jelo 50 cestujících. Nikdo neutrpěl zranění.

Na lanovce v Jeseníkách uvázlo 130 lidí

Domácí

„Cesta na Kněhyni je uzavřena. Na místě sněží, původní posyp už zapadal sněhem,“ sdělil Právu po 15:00 mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Problémy na železnici

U hranic na Domažlicku zastavil vlaky strom padlý na koleje. Jde o mezinárodní trať z Prahy do Německa. Provoz se má podle ČD obnovit kolem 20:00.

Hrozí kalamita. Na horách spadne až půl metru sněhu

Počasí

Ve středních Čechách byla kvůli nahnutému stromu ve 12:15 uzavřena trať mezi Podlešínem a Slaným. „Hrozil tam pád stromu, tak jsme na popud hasičů trať uzavřeli. Ve 12:40 byl provoz obnoven,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Uzavřená silnice na Harrachov

Silničáři od 15:00 uzavřou kvůli sněžení pro auta nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení potrvá zřejmě do pondělních 13:00.

V závislosti na stavu sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být délka omezení změněna, sdělil Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Meteorologové vydali na neděli výstrahu před silným větrem a sněhem, týká se zejména horských oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám