Hlavní obsah

Přetížený NBÚ možná Mládka odmítne prověřit

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se možná postaví do fronty žadatelů o bezpečnostní prověrku. Po kritice prezidenta Miloše Zemana se o ni chystá znovu požádat, ale může narazit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Mládek

Článek

Národní bezpečnostní úřad NBÚ totiž bije na poplach a tvrdí, že počty žadatelů v posledních letech enormně narostly, a je proto přetížený.

Protože každý žadatel musí zdůvodnit, k čemu prověrku potřebuje, NBÚ může odmítnout se žádostí zabývat. Přitom právě ministr patří k lidem, kteří jsou tzv. prověřeni ze zákona, a tak bezpečnostní prověrku nepotřebuje.

Jak v pondělí řekl Právu šéf NBÚ Dušan Navrátil, o tom, kdo si požádá o prověrku, rozhoduje příslušná instituce, která definuje funkce, na které je nutný přístup k utajovaným informacím. „Na základě toho nás pak dotyčný požádá o prověrku. Musel by prokázat, že ji potřebuje,“ vysvětlil.

Jak Navrátil řekl v narážce na Mládka, žadatel by musel prokázat, že se potřebuje seznamovat s informacemi cizí moci, třeba s informacemi NATO na EU.

„K tomu ministři výjimku ze zákona nemají, kromě např. premiéra, ministra zahraničí a několika málo dalších,“ dodal Navrátil.

O prověrku žádal dvakrát

Mládek žádal o prověrku již dvakrát. Poprvé v roce 2001 žádal jako náměstek ministra financí o prověrku na tajné a dostal pouze na vyhrazené, což je nejnižší stupeň.

MF Dnes pět let poté napsala, že to bylo kvůli jeho kontaktům s podezřelými ruskými podnikateli. Připomínali to v době, kdy Mládek již jako ministr zemědělství žádal podruhé, ale prověrka nebyla dokončena, protože funkci opustil.

Zeman tvrdí, že mu prověrka byla odmítnuta, což podle něj budí podezření, že Mládek může být bezpečnostním rizikem. Mládek už v sobotním Právu uvedl, že o prověrku klidně požádá znovu.

Drahé prověrky

V polovině loňského roku NBÚ evidoval přes 43 300 fyzických osob, které byly držiteli platného osvědčení, tedy včetně lidí, kteří prověrku potřebují pro své podnikání.

Čím víc prověrek, tím víc peněz to pochopitelně stojí. I proto se je snažíme omezovat
šéf NBÚ Dušan Navrátil

Uvádí se to v Navrátilově zprávě pro vládu o tom, jak jsou ve státních úřadech plněny personální projekty. Podle této analýzy, kterou Právo získalo, má na těchto úřadech prověrku mnohem víc lidí, než kolik se s utajovanými informacemi během své práce vůbec potká.

„Počet držitelů osvědčení na ministerstvech a dalších ústředních správních úřadech je stejně jako v minulých letech vyšší, než je počet míst nebo funkcí, na kterých je nezbytné mít přístup k utajovaným informacím, a vysoce převyšuje i počet faktických přístupů k utajovaným informacím,“ uvádí zpráva.

Jak upozornil Navrátil pro Právo, jde i o peníze. „Čím víc prověrek, tím víc peněz to pochopitelně stojí. I proto se je snažíme omezovat jen pro lidi, kteří je skutečně potřebují. Kolik to stojí, je těžké odhadnout. Náklady na jednotlivé prověrky se liší,“ uvedl Navrátil.

Podle dokumentu pracovalo v roce 2012 na státních úřadech 226 700 lidí, z nichž 26 915 mělo prověrku. Z toho 13 823 mělo stupeň důvěrné, 12 183 tajné a 909 lidí mělo osvědčení na nejvyšší stupeň přísně tajné. Podle NBÚ je přitom ve státní správě kolem 23 tisíc postů, na kterých je prověrka potřebná, a jejich počet každoročně klesá.

Přesto prý „převažuje trend podávání vyššího počtu žádostí o vydání osvědčení“. NBÚ očekává, že letos by od nich mohlo přijít 4595 žádostí, což je o tři sta víc než loni.

Zaskakují za úřady

Podle NBÚ to vypadá, jako by si zaměstnavatelé touto cestou usnadňovali vlastní personální práci. Z porovnání počtu žádostí s počtem míst nebo funkcí, na kterých je nezbytné mít přístup k utajovaným informacím, „lze vyvodit domněnku, že bezpečnostní řízení může stále být u některých dotčených subjektů především nástrojem personální práce zaměstnavatele“, napsal NBÚ k práci některých bezpečnostních ředitelů ve státních orgánech.

Foto: nbu.cz

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil

Výsledkem toho je podle Navrátilova přehledu stav, kdy třetina držitelů osvědčení během roku vůbec nepřišla do styku s utajovanou informací a ani nevstoupila do zabezpečené oblasti bez doprovodu.

Opakované žádosti

Největší počet žádostí o prověrku posílá na NBÚ již řadu let ministerstvo obrany. Loni to bylo kolem 3300, zhruba stejný počet se čeká i letos. Dvě třetiny připadají na opakované žádosti, protože prověrky jsou udělovány na pět až 12 let podle stupně utajení.

Resort měl loni o tisíc lidí s prověrkou víc, než kolik je tu míst, na kterých je potřebná. V téže době pracovalo v resortu 2618 lidí s prověrkou na místech, kde se s utajovanými informacemi vůbec nepotkají. Na druhém místě žadatelů je vnitro.

Reklama

Výběr článků

Načítám