Hlavní obsah

Přestavba základny v Náměšti spolkne více než miliardu korun

Právo, Bohumila Krčová
NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

V následujících třech letech stát a Severoatlantická aliance investují do přestavby vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou více než miliardu korun. Práci by zde mělo najít 1800 lidí, zatímco dnes je tu pouhých 400 profesionálních vojáků a 100 občanských zaměstnanců. Novináře o tom v soboru při své návštěvě informoval premiér Vladimír Špidla.

Foto: MDZ

O nejoblíbenějších hercích se ve zlínském divadle rozhodne už popatnácté.

Článek

"Suverénní Česká republika potřebuje mít odpovídající sílu, proto jsem přesvědčen, že peníze investované do její přestavby jsou dobře investované peníze," komentoval Špidla investici, která bude vložena do rozvoje letecké základny. O tyto prostředky se podělí Česká republika, která sem vloží 644 miliónů korun a Severoatlantická aliance (NATO), která přispěje 400 milióny korun. NATO je vynaloží na úpravy letiště tak, aby v případě potřeby mohlo být použito pro nadzvukové stroje.

Zájem předsedy vlády a NATO o základnu v Náměšti je pro velitele Martina Hejru i starostu města Vladimíra Měrku (ČSSD) zárukou, že období zlých zpráv končí a že v nezaměstnaností těžce postiženém regionu lidé opět naleznou práci. Napomůže tomu i jinošovský obchvat, který region spojí s dálnici. "Kraj letos vypracuje projektovou dokumentaci a zahájí územní přípravu tak, abychom s pomocí peněz z fondů EU zahájili stavbu v roce 2005," informoval Vladimíra Špidlu náměstek hejtmana kraje Vysočina Petr Pospíchal (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám