Hlavní obsah

Přes ČR projede další konvoj americké armády

Právo, Novinky, jas, zaš

Přes Českou republiku zřejmě na podzim projede další konvoj americké armádní techniky. Američané se budou přesouvat z německých základen na cvičení Brave Warrior, které se bude konat v Maďarsku. Ministerstvo obrany je o záměru Američanů informováno, ale zatím nechce přesun konvoje přes naše území potvrzovat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Americké jednotky by měly podle serveru military.com vyrazit na dvouměsíční cvičení s maďarskými spojenci z německých základen v září a říjnu.

Přesun jednotek s transportéry Stryker z Německa přes Českou republiku potvrdil serveru americký armádní mluvčí Joe Buccino. „Je to možnost pro posílení našeho spojenectví s partnery v regionu,” dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plukovník John Meyer, který je velitelem 2. jízdního pluku, doplnil, že cvičení má uklidnit evropské spojence znepokojené nedávnými aktivitami Ruska.

Ministerstvo obrany zatím nechce průjezd konvoje komentovat. „Tuto informaci máme,” dodala k možnému přesunu přes ČR bez dalších podrobností Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení resortu.

Americký armádní konvoj se letos přesouval přes Českou republiku již na přelomu března a dubna při návratu ze cvičení v Pobaltí. Průjezd jednotek si podél silnic i v místech zastávek nenechaly ujít tisíce lidí.

Příjezd amerického konvoje do Náchoda Video: Novinky

TOP 09 v úterý vytvořila událost „Podzimní jízda dragounů“ na sociální síti Facebook. Účast během prvních dvou hodin potvrdily desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám