Hlavní obsah

Přes Česko se zřejmě přehnaly bouřky derecho. Na Moravě poškodily lesy

• Aktualizováno

Silný vítr v posledních dvou dnech poškodil v lesích v jižní části Olomouckého kraje a severně od Brna zhruba 60 000 metrů krychlových dřeva. Podle meteorologů se republikou přehnaly zřejmě bouřky zvané derecho. V lesích není po bouřkách kvůli vyvráceným či polámaným stromům bezpečno. Jejich správce jedná s radnicemi o zákazu vstupu do nejvíce poškozených lesních porostů, řekla v pátek mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

Foto: ČR Lesy, ČTK

V Olomouckém kraji byly další silné bouřky, kvůli kterým hasiči zasahovali u 90 událostí.

Článek

Podle informací ČHMÚ na Facebooku se přes Česko v posledních dvou nocích zřejmě přehnaly dvě bouře zvané derecho. Jde o větrnou bouři způsobující škody a rychle postupující v pásu o délce alespoň 400 kilometrů. Bouře postupující v noci na čtvrtek z Rakouska přes Moravu do Polska způsobila škody v pásu přes 700 kilometrů.

Bouře na Moravě ve čtvrtek večer vznikla nad Itálií a cestou přes Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko, Moravu a Polsko byl pás škod přes 600 kilometrů. V Česku se v posledních letech vyskytují v průměru dvakrát do roka. Pokud se předběžné zjištění meteorologů potvrdí, bude to letos třetí a čtvrté derecho.

Poškozeny jsou po bouřkách lesy v okolí Šternberka u Olomouce, Mohelnice na Šumpersku a Olomouce, kde silný vítr poničil zhruba 50 000 metrů krychlových dřeva. Stromy zlomil nebo vyvrátil. "Zejména v oblasti Doubravy u Litovle nedoporučujeme vstupovat do lesa. Stromy jsou nalomené a stále padají k zemi," upozornil lesní správce ze Šternberka Jiří Sládek.

Společnost Lesy ČR už požádala městské úřady v Litovli a Uničově, aby v postižených porostech zakázaly lidem vstup do lesů. V porostech se navíc pohybuje těžká technika, která začala dříví zpracovávat. "Přednost má kvůli kůrovci jehličnaté dříví, pak přijdou na řadu listnáče. Předpokládáme, že kalamitní hmotu odklidíme do konce října," uvedl Tomáš Pospíšil ze společnosti Lesy ČR.

Severně od Brna a v okolí obcí Sloup, Vysočany, Lipovec, Holštejn, Krasová, Kotvrdovice a Senetářov vítr poškodil zhruba 10 000 metrů krychlových dřeva. Popadané stromy místy přehradily cyklotrasy a zdánlivě nedotčené stromy hrozí pádem. "Případný zákaz vstupu do lesa budeme s radnicí v Blansku řešit v pondělí," uvedl Dalibor Šafařík z Lesů ČR.

Bouřky se silným větrem zasáhly Moravu ve čtvrtek ráno. Další vlna bouřek přišla v noci na pátek. Například hasiči v Olomouckém kraji za čtyřiadvacetihodinovou směnu evidují 250 zásahů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám