Hlavní obsah

Přemysl Rabas byl potvrzen jako nový ředitel ZOO Dvůr Králové

Právo, Vladislav Prouza

Radní Královéhradeckého kraje zastupující jediného akcionáře ZOO Dvůr Králové potvrdili na postu ředitele zahrady Přemysla Rabase. Exředitel chomutovského Podkrušnohorského zooparku a bývalý poslanec za zelené nastoupí do funkce 1. prosince.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Rabas

Článek

Rabasovo jmenování odmítla prozatím komentovat exředitelka ZOO Dvůr Králové Dana Holečková. „Cokoliv bych řekla, bylo by ze zkušenosti použité proti mně a potažmo proti novému řediteli. Jde hlavně o to, aby zahrada fungovala a zvířata byla v pořádku,“ pronesla Holečková.

Rabase profesí veterinárního lékaře vybralo sedmičlenné představenstvo zahrady z dvacítky přihlášených uchazečů vesměs známých osobností z oboru. „Představenstvo  doporučilo uzavřít manažerskou smlouvu s Přemyslem Rabasem. Rada kraje, nevznesla žádné připomínky,“ sdělila mluvčí královédvorské zahrady Jana Myslivečková.

Rabas  působil v královédvorské zoo v letech 1988 až 1990 jako vedoucí oddělení Ústavu ochrany genofondu a začátkem jednadvacátého století zastával  funkci prezidenta Unie českých a slovenských zoo. Podkrušnohorský zoopark dosáhl pod Rabasovým vedením celorepublikového věhlasu a stal se členem prestižních mezinárodních organizací, kam chce nový ředitel údajně vrátit i ZOO Dvůr Králové.

Bývalá ředitelka chtěla uspořit náklady

Zahrada ve Dvoře ale ztracené členství v evropské a světové asociaci zoologických zahrad považovala spíše za výhru spojenou s úsporou nákladů zbůhdarma vynakládaných za členské příspěvky a drahé služební cesty. ZOO Dvůr Králové přišla o členství v těchto organizacích mj. přičiněním propuštěných zaměstnanců. Holečková stojící v čele zahrady posledních šestnáct let, rezignovala koncem letošního října.

Exředitelka čelila kritice kvůli celosvětově sledovanému transportu čtveřice bílých nosorožců severní formy ze Dvora Králové do rezervace v Keni, kde dochází k finálnímu pokusu zachránit poslední žijící jedince tohoto živočišného druhu.

„Vážíme si přínosu kolegyně Holečkové nejen pro ZOO Dvůr Králové, ale pro českou zoologii a ochranu zvířat obecně,“ napsal prezident Unie českých a slovenských zoo David Nejedlo.

Reklama

Související články

Exposlanec Rabas povede zoo ve Dvoře Králové

Konkurz na šéfa ZOO Dvůr Králové nad Labem vyhrál exposlanec a bývalý ředitel chomutovského zooparku Přemysl Rabas. Druhý skončil bývalý ředitel ZOO Děčín...

Výběr článků

Načítám