Hlavní obsah

Premiér v demisi Babiš stupňuje útok na šéfa GIBS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se opřel do šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, po němž chce, aby rezignoval. Babiš ve středu na tiskové konferenci ve Sněmovně prohlásil, že nemá v Murína důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Babiš argumentuje určitými dokumenty, o kterých ale zároveň tvrdí, že je nelze zveřejnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš

Článek

Babiš kvůli tomu svolá Bezpečnostní radu státu a 15. března navštíví bezpečnostní výbor Sněmovny.

Předseda vlády už dříve vyzval ředitele GIBS Michala Murína k rezignaci. Opoziční politici to označují za skandální a nepřijatelné jednání.

„GIBS je pod premiérem. Co se týká pana Murína, mohu konstatovat, že mám vážné a důvodné pochybnosti o jeho profesionální a morální integritě,“ tvrdí Babiš.

Informace jsou podle premiéra podloženy informacemi a dokumenty, které nemohou být zveřejněny a nelze mluvit o jejich obsahu. „Ztráta důvěry v plukovníka Murína byla vyvolána dokumentem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ řekl Babiš.

Zároveň odmítl, že by měl GIBS něco společného s vyšetřováním Čapího hnízda, jak tvrdí někteří opoziční politici. „Odmítám jakoukoli souvislost s Čapím hnízdem, nemá to s GIBS nic společného,“ uvedl premiér v demisi.

Výběr článků

Načítám